Ország-világ

2020.07.08. 10:00

Orbán Viktor: Európa visszavonulóban van (videó)

Európa cenzúrázatlanul – ezzel a címmel szervezett online nemzetközi konferenciát szerdán a Polgári Magyarországért Alapítvány, amelyen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke és Janez Janša szlovén miniszterelnök, akik Európa jövőjéről osztották meg gondolataikat.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök előadásában az Origo tudósítása szerint azt mondta, hogy Szerbia uniós tagsága nélkül a kontinens biztonságát nem lehet garantálni. Szólt arról is, hogy míg Közép-Európában sok olyan politikus van vezető pozícióban, aki részt vett a kommunizmus lebontásában, addig nyugaton csak Angela Merkel német kancellár. Orbán Viktor kijelentette,

Európa visszavonulóban van, rosszabbul teljesít, mint harminc éve.

Mindez pedig tényeken alapul. 30 éve 1,8 volt a fertilitási ráta, míg ma csak 1,5, és a házasságkötések száma is folyamatosan csökken. Orbán Viktor rámutatott arra, hogy a biztonságra is egyre kevesebb költ Európa, és az EU világgazdasági súlya is 25-ről 15 százalékra csökkent.

Orbán Viktor előadását itt tudja megtekinteni:

Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt mondta, drámaian megváltozott az unión belül a nemzetek egyensúlya a britek távozásával. Jelentősen megnőtt a németek súlya, és ma ismét ők menthetik meg Európát – tette hozzá.

Az elmúlt 22 évben válságról válságra haladt az unió –

tette hozzá. A probléma, hogy mindegyik válságot másként kezelték Nyugat-Európában és Közép-Európában. Mind a gazdasági, mind a migrációs válságot különféleképpen kezelték – mondta a kormányfő.

A teljes konferencia videoanyagát itt éri el:

Egy másik probléma, hogy

Európa nem tudja a problémáit megoldani, de a világ problémáit meg akarja oldani,

és megmondja más országoknak, mit kellene csinálniuk. Elsőként a saját problémáinkat kéne megoldani – tette hozzá.

Nagy vita lesz az uniós költségvetésről

Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt mondta, az Európa jövőjéről szóló vitában sokan a liberális álláspontot képviselik, míg a másik koncepció a keresztény örökség védelme mellett áll. Hogyan lehet, így összetartani Európa két részét?

A Nyugat nem kényszerítheti a nézőpontját a Keletre, és fordítva sem történhet meg ez

– mondta a kormányfő. Senki ne mondja meg, hogyan éljék az életüket a keletiek – mondta Orbán Viktor.

Az uniós költségvetésről azt mondta, hogy eddig mindig sikerült megegyezni, és most újra kompromisszumra van szükség. Közösen kell kezelni a költségvetést és a következő generáció alapot. Az utóbbi egy hitel, és elosztásának rugalmasnak és igazságosnak kell lennie – hangsúlyozta a magyar kormányfő.

Az Európai Néppártnak fontos szerepe lenne

Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt mondta, Európa csak reaktív válaszokat adott a globális kihívásokra, de most proaktív válaszok kellenek.

Európának a versenyképességre és a gazdasági együttműködésre kell koncentrálnia a nemzetközi térben. A különféle kultúrák egy irányba terelése mindig ellentéteket szül

– tette hozzá. Az Európai Néppártnak kell a motornak lennie ennek az új európai stratégiának a kialakítása és megvalósítása során – zárta szavait a magyar kormányfő.

A konferencia többi előadásáról szóló tudósításunkat ide kattintva találja meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában