Válsághelyzet

2019.02.19. 20:15

Egy héten belül elfogyhat a kenyér Zimbabwéban

Az ország 80 millió dollárral (22 milliárd forinttal) tartozik külföldi búzabeszállítóinak.

A young boy walks past empty shelves, including those for bread and meat products, in a groceries store in Harare as Zimbabwe is experiencing renewed shortages, on October 9, 2018. - In one of the biggest supermarkets in Harare, Zimbabwe's capital, cooking oil, rice and Coca-Cola are all out of stock while a notice on the bread rack tells shoppers they can only buy one loaf each. (Photo by Jekesai NJIKIZANA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Jekesai NJIKIZANA

A dél-afrikai ország gabonafeldolgozó szövetsége (GMAZ) az ország pékszövetségének (NBAZ) küldött bizalmas levelében figyelmeztetett a válsághelyzetre.

Zimbabwe súlyos külföldi valutahiánnyal küszködik, ami miatt jelentős üzemanyag- és gyógyszerhiány alakult ki. A dél-afrikai országban január közepén kormányellenes tüntetések robbantak ki az üzemanyag árának drasztikus emelkedése miatt. A tiltakozásokra a kormány erőszakkal válaszolt.

Zimbabwe búzát importál, amelyet helyi gabonafélékkel kever össze a kenyérliszt előállításához.

A kukoricaételek után a kenyér a második legfontosabb élelmiszercikk a dél-afrikai országban

- jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

A GMAZ vezérigazgatójának levele arról tájékoztatta a pékszövetséget, hogy az ország nem fizette ki a fővárosban, Hareréban, illetve Mozambikban található vámraktárakban őrzött 55 ezer tonna búzát. Tudatta: az ország búzatartalékai 5800 tonnára csökkentek, ami nyolc nap alatt el is fog fogyni.

A GMAZ decemberi közlése szerint az ország 80 millió dollárral (22 milliárd forinttal) tartozik külföldi búzabeszállítóinak.

Zimbabwe gazdasága a múlt évtizedben gyakorlatilag összeomlott, ami arra vezethető vissza, hogy elkobozták a magángazdálkodók földjeit.

Egy évtizeddel ezelőtt a zimbabwei dollár gyakorlatilag megsemmisült. Az utolsó hivatalos adatok szerint 2008 júliusában 231 millió százalékos hiperinflációt jeleztek, amely az év novemberére becslések szerint 79,6 milliárd százalékra gyorsult. Az országban ma a legtöbben amerikai dollárt és dél-afrikai randot használnak.

Emmerson Mnangagwa elnök 2017 novemberében került elődje, Robert Mugabe helyére, akit puccsal távolított el az ország éléről a hadsereg. Mnangagwa a gazdasági növekedés beindítását ígérte, de bírálói szerint ez egyelőre várat magára. Mnangagwa igyekszik befektetéseket vonzani az országba, azt hangoztatva, hogy Zimbabwe nyitott az üzletre, ennek érdekében magát úgy mutatja, mint aki elődjénél demokratikusabb és jobban tiszteli az emberi jogokat. Egyes zimbabweiek szerint azonban Mnangagwa vezetése alatt rosszabbul mennek a dolgok, mint korábban, Mugabe idején.

Borítókép: egy zimbabwei fiú járkál az üres áruházi polcok között.

Címkék#Zimbabwe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában