meggondolták magukat

2018.07.27. 15:39

Sorozatnak indult, westernfilm lesz az Oscar-díjas rendezőpár alkotása

A The Ballad of Buster Scruggs (Buster Scruggs balladája) című film az augusztus végén kezdődő velencei filmfesztiválon debütál.

2789222 02/11/2016 American screenwrites and film directors Joel, left, and Ethan Coens attend the premiere of the movie "Hail, Caesar!" by the Coen brothers at the opening ceremony of the 66th Berlin International Film Festival "Berlinale 2016." Ekaterina Chesnokova/Sputnik

Bár hat részes antológiasorozatnak indult, az Oscar-díjas Coen testvérek végül egy új westernfilmet forgattak a Netflixnél.

A 132 perces produkció annyit megtartott az eredeti tervből, hogy antológia-szerű struktúrával, fejezetekre tagolva épül fel. A The Ballad of Buster Scruggs (Buster Scruggs balladája) című film az augusztus végén kezdődő velencei filmfesztiválon debütál – számolt be róla a Variety.com.

„Szeretjük az antológiafilmeket, különösen azokat, amelyek a hatvanas években Olaszországban készültek, és különböző rendezők forgatták őket egyazon témáról. Amikor egy westerntörténetekből álló antológiát írtunk, ezzel kísérleteztünk, és reméltük, hogy a legjobb rendezőket nyerjük meg hozzá. Igazán nagyszerű, hogy mindketten beleegyeztek a részvételbe”

- fogalmaztak a Coen testvérek közleményükben.

A főszerepet Tim Blake Nelson alakítja, de Zoe Kazan, Liam Neeson és Tom Waits is játszik a filmben, amelynek epizódjairól nem árultak el részleteket az alkotók. Az operatőr, Bruno Delbonell Ari Alexa-kamerával forgatta a jeleneteket, így lett a Buster Scruggs a Coenek első digitális mozija.

A produkciót a Netflix az év végén kezdi sugározni, de filmszínházakban is vetítik majd, hogy részt vehessen az Oscar-versenyben. A Coenek megszokott művészeti stábjukkal dolgoztak, a látványtervező Jess Gonchor, a jelmeztervező Mary Zophres, a zeneszerző pedig Carter Burwell volt, mind korábbi Oscar-jelöltek.

Velencében az Arany Oroszlán-díjért olyan elismert rendezők új munkáival mérkőzik Coenék új westernje, mint Alfonso Cuarón Roma című életrajzi filmje, Paul Greengrass 22 July című, a 2011-es norvégiai terrorista mészárlást felidéző alkotása vagy Nemes Jeles László Napszállta című, 20. század elején játszódó kosztümös filmje.

Mindkét Coent 14 Oscar-díjra jelölték már. Együtt kaptak 1996-ban forgatókönyvírói Oscart a Fargóért, és 2007-ben Nem vénnek való vidék című filmjükért nyerték el a legjobb film, rendező és adaptált forgatókönyv díját az amerikai filmakadémiától.

A 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 29. és szeptember 8. között rendezik meg.

Borítókép: AFP / EKATERINA CHESNOKOVA / SPUTNIK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!