Kultúra

2016.05.31. 07:04

Ötszáz borjúkötelet vágtak be

Kunszállás, Fülöpjakab és Jakabszállás arra törekszik, hogy a Falvak Éjszakája mozgalommá terebélyesedjen.

Vajda Piroska

– A Falvak Éjszakája kiváló alkalmat teremt a közös történelmi és kulturális hagyományok megismerésére és a települések mezőgazdasági termelőinek, vállalkozásainak, civil szervezeteinek bemutatkozására. Az esemény a megismerni, megszeretni és megvédeni vezérgondolatra épült – nyilatkozta lapunknak Kovács Imre az ötletgazda település, Kunszállás polgármestere.

A szervezők célja, hogy a Falvak Éjszakája mozgalommá nője ki magát, szeretnék ha évről évre egyre több település csatlakozna kezdeményezésükhöz. Kunszállás partnerelépülései: a vajdasági Bácsfeketehegy és a székelyföldi Agyagfalva már nagykövetei az eseménynek.

A Falvak Éjszakája idén újabb tartalmas társrendezvénnyel bővült, hiszen Kunszállás adott otthont a nyolcadik Kunsági Bajuszfesztivált. A kunszállási események kuriózumaként adták át azt a hamisítatlan székely vendégházat, ami a Világfalu projekt első lépéseként valósult meg. A Falvak Éjszakája programsorozat kiemelkedő eseménye volt idén is a csemetesétány bővítése, ahol újabb kis fákat ültettek a kunszállási újszülöttek tiszteletére.

A kunszállási norma

Kunszállás idén második alkalommal nyerte el a Magyarországi Falumegújítási Díjat a Falvak Éjszakája Mozgalom elindításáért, a falusi élet népszerűsítéséért, illetve a faluban megvalósuló, kiváló színvonalú komplex gondoskodásért. Kunszálláson példaértékűen működik ugyanis a faluőrség, ami a házi segítségnyújtás, a tanyagondnoki szolgálat és a polgárőrség összehangolt munkáját jelenti. Ez az úgynevezett kunszállási norma – nyilatkozta lapunknak Kovács Imre polgármester, aki hétvégén Komlóskán vehette át a Falumegújítási Díjat.

Ezt a szép hagyományt Fülöpjakab és Jakabszállás is átörökítette. A hét végén mindhárom településen gazdag programkínálattal várták az érdeklődőket. A vendégeket  retró különbusz szállította egyik faluból a másikba.

Fülöpjakabon óvodatörténeti és fotókiállítással, veterán traktor- és motorkiállítással, motoros felvonulással, sakkversennyel, koncerttel, bállal készültek a szervezők. Jakabszálláson Nagy Dezső Sándor üvegszobrait, Bárány Márió kovácsmester munkáit és Sztankovics Istvánné csipketerítői nézhették meg a látogatók. A gyerekeket vasútmodell kiállítás is várta az iskolában. Kunszálláson Kása Béla Magyar Arany Érdemkereszt díjas fotóművész alkotásaiból nyílt kiállítása a Faluházban, ahol ezenkívül gyermeknapi játszóház, autós mozi és népi játék kavalkád is várta a családokat. Természetesen a vendégek megismerhették a helyi ízeket, így többek között megkóstolhatták a kun borjúkötelet, amiből közel 500 darabot sütöttek a helyi nyugdíjas klub asszonyai.

 

Kunszállás idén második alkalommal nyerte el a Magyarországi Falumegújítási Díjat a Falvak Éjszakája Mozgalom elindításáért, a falusi élet népszerűsítéséért, illetve a faluban megvalósuló, kiváló színvonalú komplex gondoskodásért. Kunszálláson példaértékűen működik ugyanis a faluőrség, ami a házi segítségnyújtás, a tanyagondnoki szolgálat és a polgárőrség összehangolt munkáját jelenti. Ez az úgynevezett kunszállási norma – nyilatkozta lapunknak Kovács Imre polgármester, aki hétvégén Komlóskán vehette át a Falumegújítási Díjat. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!