Kultúra

2015.05.26. 14:39

Postatörténeti kiállítás nyílt

Száztíz évvel ezelőtt, 1905-ben nyitottak postát a településen. Az évforduló alkalmából postatörténeti kiállítás nyílt a könyvtárban.

PN

A tárlat a Magyar Posta és a hazai bélyegkiadás közel 150 éves történetét, valamint Kass János Kossuth-díjas grafikusművész bélyegterveit, bélyegeit mutatja be. A központi anyagot helyi dokumentumokkal és tárgyi emlékekkel egészítették ki a település jelenlegei és korábbi postásai.
– Egy falusi közösség életében, a falu megtartó erejének nagy szerepe van annak, hogy milyen fontos közszolgáltatások érhetők el helyben. Ezek között a szolgáltatások között kell számon tartani a postahivatalt. Különösen így volt ez régebben, mert a posta köldökzsinór volt a külvilág felé –mondta megnyitó beszédében Pénzváltó István polgármester.  Egy-egy közösségnek legnépszerűbb emberei közé tartoznak a postások, irántuk bizalommal vannak az emberek. Ezért a falusiak életében a postások fontos szereplők.

A kiállítást Tóth László, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány elnöke  mutatta be, amely négy téma köré csoportosul. Az egyik általános postatörténeti, a másik bélyeg, a harmadik bélyegtervezés, a negyedik pedig helyi postatörténeti. Ez utóbbi megvalósulása sokat köszönhető Klement Zoltánnak és feleségének Katikának, akik több évtizedes postai munkájuk során megőrizték az utókornak a dokumentumokat, tárgyakat. A kiállítást május 31-ig tekinthetik meg az érdeklődők a könyvtárban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!