Kultúra

2015.04.22. 18:15

Nagy a termőterület, mégis kevés a kistermelői bor

Több mint kétezer hektáron termesztenek ma még szőlőt Kecelen. A terület valamivel nagyobb, mint a Villányi borvidék.

Barta Zsolt

A borversenyeken azonban látni a minták száma alapján, hogy a szőlőtermesztés és a bortermelés ma már közel sem játszik akkora szerepet a település gazdaságában, mint évekkel ezelőtt.

Mindössze 25 nevező (ebből 19 volt keceli) 87 mintáját minősítették a napokban rendezett megméretésen a zsűri tagjai. Az ezredforduló éveiben nem egyszer előfordult az, hogy a döntnökök kétszer ennyi mintát pontoztak. Benyedáné Laki Ilona, a Keceli Borrend nagymestere azt mondja, hogy a kistermelők lassan kiöregednek, sokaknak elment a kedve a szőlőtermesztéstől. A fiatalok nem látnak fantáziát a borászkodásban, holott a hazai borfogyasztás kultúrája nagyon sokat változott előnyére az elmúlt években. Egyre többen inkább a bodza termelésében látják a jövőt. Annak olcsóbb a művelése, és a piac is kiegyensúlyozottabb, mint a szőlő-bor szektorban. A jó bor készítéséhez jó alapanyag, magas szaktudás és megfelelő technológia szükséges. Az előző kettővel még csak rendelkeznek a családok, de a technológia rengeteg pénzbe kerül, így sokan szüretkor eladják a gyümölcsöt, amelynek az ára változó, évek óta kiszámíthatatlan.
Az olasz borimport alapvetően befolyásolja a felvásárlási árakat. Hogy milyen év lesz az idén, ma még nem tudni, eddig viszonylag kedvezően alakult a szőlő fejlődése. Azt azonban tudni, milyen volt a tavalyi év, legalábbis a borok minősége alapján. Keresztes József, a zsűri elnöke azt mondta, hogy a 2014-es őszi esőzések ellenére a pontozók várakozásait felülmúlták a minták. A keceli borversenyen 48 fehérbort, 9 rozét, 30 vörösbort kóstolt a zsűri. Ezeken kívül 13 (szőlő vagy törköly) pálinkát is minősítettek.

 

Ezek is érdekelhetik