Kultúra

2014.05.05. 17:49

Kilencven éve önálló Gátér

Önállóvá válásának kilencvenedik évfordulóját ünnepelte május elsején Gátér. A jeles évfordulón köszöntötték a településsel egyidős gátériakat.

Vajda Piroska

Bár az emberi élet és munkálkodás nyomait már az avar kori leletek is bizonyítják ezen az alföldi pusztán, önálló településsé csak 1924. május 1-jén vált Gátér. Addig a történelem viharai, a környékbeli nagybirtokosok és városok hatalmi igényei szerint ide-oda csatolták.

– Azért ragaszkodott hozzá mindenki, mert az alföldi kereskedelmi és közlekedési útvonalak egyik csomópontját jelentette. A vasútállomással szemben lévő egykori csárda vásári útvonal és postakocsi útvonal kereszteződésében állt, lóváltó állomás is volt egyben. Az írások szerint Petőfi Sándor édesapja, Petrovics István is bérelte egy ideig – mondta köszöntőjében Jánosiné Gyermán Erzsébet, polgármester asszony.

Az ünnepség keretében köszöntötték Szabados Kálmánnét, Deák Józsefnét, Borbély Gyulát, Kovács Károlyt, és Réder Gyulánét, a község lakói közül azokat, akik 1924-ben már ott éltek.  
Az ünnepség zárásaként aláírták azt a testvértelepülési megállapodást, amit a vajdasági Martonos községgel kötöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!