Kultúra

2014.05.16. 06:50

Fotókiállítás az anyaságról

Közel tíz éve vetődött fel Bahget Iskanderben először a gondolat, hogy szeretne egy kiállítást készíteni az anyaságról. Május 29-én az ötlet valósággá válik.

Hraskó István

Lassan a célegyenesbe fordul a sok munka és tervezgetés. Miután éveken keresztül fotózta a várandós kismamákat és gyermekes családokat, Iskandernek most már „csak” annyi dolga van, hogy kiválogassa a legjobb felvételeket. Az idézőjel nagyon is indokolt, hiszen több ezer fotó közül kiválasztani a kiállításra szánt legjobb hetvenet rengeteg időt és energiát igénylő feladat.

– Egy képet, öt képet könnyű megcsinálni, az viszont már teljesen más, amikor egy egész termet kell megtölteni. Ilyenkor jönnek a nehézségek, vagyis inkább kérdések, hogy melyik kép illik az elképzeléseimhez, hogyan lehetne egyetemessé tenni és szépen tálalni az anyagot – beszélt az előkészületekről lapunknak Iskander. A szír származású, Kecskemét-Hetényegyházán élő fotóművész közben pár fotót meg is mutatott a kiállítás leendő darabjai közül. Ami nem is olyan kis gesztus, mint elsőre hangzik, hiszen ezeket a fényképeket eddig Iskander felesége sem láthatta, és a művész az anyukáknak is csak pár darabot küldött mutatóba.

– Bevallom, nem akartam, hogy a legjobban sikerült képek kiröpüljenek a kezeim közül, hiszen akkor nyomban felkerülnek az internetre, a közösségi oldalakra, mindenki láthatja őket, és később már nem jelentenek újdonságot, élményt. Olyan lett volna így az egész, mintha egy ballonon sok kis apró lyuk keletkezik, szép lassan elszivárog a levegő és a végére nem marad a léggömbben energia. A nekem modellt álló kedves hölgyektől ezért mindig elnézést kértem, amiért a fotókat csak később fogom nekik adni, de már akkor jeleztem, hogy egyszer csinálok egy kiállítást az anyaságról. Nem blöfföltem, csak idő kellett ehhez. Sokszor elfáradtam, most a válogatásban pedig különösen, de mindig erőre tudtam kapni, az ígéretek miatt pedig erkölcsi kötelességemnek is éreztem véghezvinni a tervem – mondta Iskander, aki ezekben a hetekben egyezteti a kiállításra szánt képeket az édesanyákkal. A terv régóta érlelődését jelzi, hogy van olyan kismama, akit már 5-6 éve fotózott le.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Iskander több ezer kép közül válogatja ki a legjobb hetvenet
[/caption]

– Én mindig hittem abban, és most is hiszem, hogy a várandósság a nő legszebb életszakasza, mintha a babával üzenetet hordozna magában. Amikor egy kismamát fotózok, az olyan, mintha a múltat, a jelent és a jövőt fényképezném egyszerre, ezt szerettem volna művészi szintre emelni. A kiállítás másik üzenete pedig, hogy jött a Keletről egy ember, ahol más a kultúra, ahol a nők fátyollal fedik el arcukat – de az anyaság ott is ugyanazt jelenti, a mozdulatok, ahogy az anyák a mellükre teszik a gyereket, ugyanazok, mint Európában vagy bárhol a világon – folytatta Iskander, aki kijelentette: nagyra becsüli modelljeit, hogy elvállalták a fotózást, és kicsit máshogy megmutatták magukat, hiszen a téma nagyon intim, meghitt.
– De így majd 50-100 év múlva is látni fogják az unokák, dédunokák, ükunokák, hogy a nagymami milyen modern felfogású volt – tette hozzá a fotóművész mosolyogva.

Magyar írók vallanak az anyaságról
Iskander május 29-én, a Kecskeméti Kulturális Központban nyíló kiállításának lesz más különlegessége is. A hetényegyházi fotóművész ugyanis egy-egy képet elküldött húsz magyar írónak és költőnek – köztük Buda Ferencnek, Eszterházy Péternek, Ferdinandy Györgynek, Juhász Ferencnek, Kányádi Sándornak –, felkérve őket, hogy a fotó ihletésére írjanak pár gondolatot az anyaságról. Iskander most izgatottan várja, ki fog válaszolni, a beérkezett szövegek pedig természetesen olvashatóak lesznek a kiállításon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!