Kultúra

2012.07.12. 16:01

Százan pendülnek egy húron

Ezen a héten zajlik a Tisza ’83 Citeraegyesület Citerás és Népzenei Tábora Kecskeméten. Több mint százan muzsikálnak, énekelnek együtt, a tanultakból péntek este gálakoncertet adnak.

Popovics Zsuzsanna

A népzenei táborok másutt is népszerűek, 104 citerás azonban ritkán muzsikál együtt. A tábort idén tizedik alkalommal hirdették meg, korábban Tiszakécske volt a bázisa, most először Kecskemét.

– Évről évre visszajárnak a korábbi résztvevők, de mindig érkeznek újak is – mondja Szőke Péter táborvezető, a népművészet ifjú mestere. – A citerásoknak télen is tartunk egy hosszú hétvégés képzést, ahol újra átvesszük a nyáron tanultakat, így épül fel az éves szakmai programunk. Ez a gyakorlat éppen a visszatérő vendégeknek köszönhetően alakult ki, mivel az aktív mag - a táborozóink nyolcvan százaléka - mindig velünk van.

Idén a megszokottnál is több citerás érkezett Felvidékről. A tiszakécskei Tisza ''83 citerazenekar a dunaszerdahelyiekkel ápol évek óta szakmai kapcsolatot, kezdetben 2-3 zenész csatlakozott a táborukhoz, idén 38. Mellettük Szlovéniából és Burgenlandból is érkeztek külhoni vendégek.
Az Ifjúsági Szálló ad otthont a tábornak, a szakmai programok - citera, népi ének, népi furulya, kézműveskedés - is ott zajlanak. Nyolc tanulócsoportban, ki-ki a tudásának, fejlettségi szintjének megfelelő képzésben részesül. Az oktatók hozzáértő zenepedagógusok és népzenei szakemberek.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A táborozók tudományukat pénteken a nagyközönségnek is bemutatják a Szent Család plébánián
[/caption]

Generációs megkötés nincs: a legidősebb résztvevő, Ocskó Ferenc 72 éves, a legfiatalabb pedig a táborvezető ötéves lánya és kis barátnője. A táborozók tudományukat pénteken a nagyközönségnek is bemutatják a Szent Család plébánián. Igazi népzenei gálával készülnek: egy felvidéki népművész ízes tájszólással mesét mond, lesz citera és népi furulya hangszeres játék, valamint szóló és közös népi éneklés is. A koncert kezdete: 20 óra.

Popovics Zsuzsanna A táborozók tudományukat pénteken a nagyközönségnek is bemutatják a Szent Család plébánián -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!