Kultúra

2010.08.25. 11:15

Kell egy hely Kecskeméten is

Ipartörténeti kincs a kecskeméti kisvasút – állítják a hozzáértők. Tárgyi eszközei, emlékei felkutatása, összegyűjtése értékmentő feladat – ezt vállalta magára a szegedi székhelyű Vasúttörténeti Alapítvány.

Galambos Sándor

Kurátorai jelentős anyagot hoztak mára össze, állandó kiállítóhely híján azonban csak időszakos tárlatok alkalmával tudják bemutatni a kecskeméti közönségnek. Az alapítvány védnöke a 490053 számú, 1942-ben gyártott bugaci kispöfögő gőzmozdonynak, mely 25 évig szolgált a kecskeméti szárnyvonalon. Emellett a kisvasút működése során keletkezett tárgyi dokumentációs emlékeket is igyekeztek fellelni, megőrizni.

– Van itt az 1930-as évekből dolgozói tabló, 1951-ből sztahanovista oklevél, számos menetlevél és számtalan fénykép, újságcikk, melyek híven dokumentálják a kisvasút történetét – büszkélkedett Nagy József alapítványi kurátor a bugaci vasútbarátok jubileumi, 25. találkozója alkalmából rendezett kecskeméti kiállításon.

Délkelet-Magyarország három megyéjének vasútját képviselik, a Cegléd–Szolnok alatti területen lévő hálózatot kutatják. Ebből Szegeden egy állandó vasúttörténeti kiállítást szeretnének létrehozni a kurátorok. Kecskemétről is van annyi anyaguk, amennyi megtöltene egy helyi kiállítótermet.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Nagy József egyben nagy mókamester is. Áginak mesél a „nagy időkről”, aki vasutas édesapjával jött el a kiállításra
[/caption]

– Anyagi lehetőségeink nem engedik, hogy saját fenntartású múzeumot létesítsünk, de Kecskeméten is szívesen társulnánk önkormányzattal, intézménnyel – árulta el Szabó Gyula alapítványi elnök. Nem a levegőbe beszél: számos helyen működik már hasonló filiáléjuk. Mezőhegyesen egy osztályteremnyi állandó tárlathelyet kaptak abban az iskolaépületben, ahol helytörténeti gyűjteményt nyitott a város. Domaszéken a volt kisvasúti állomásépületet újította fel az önkormányzat, majd adott helyt egy állandó vasúttörténeti kiállításnak. Szőregen egy korábban kiégett váltókezelői őrhelyet újított fel egy vállalkozó, amit aztán az alapítvány rendezett be korhűen. Szentesen gépészeti gyűjteményt tartanak fenn.

Ezek is érdekelhetik