Kultúra

2009.07.13. 18:47

Nova Prospect: kik ezek a fiatalok?

Visszatérő fellépője immár az EFOTT-nak a kecskeméti Nova Prospect zenekar. Idén Baján a Petőfi-szigeten második alkalommal hallhatóak, szombaton a nagyszínpadon lépnek fel!

Bajáki Zs. -Sebestyén H.

– Mit kell tudni az együttes megalakulásáról?
Bálint: Hivatalosan 2007. április 1-jén alakult meg a zenekar, de korábban már együtt zenéltünk egy Booboo’s Punch nevű formációban egészen 2004-ig, az akkori énekesünk kiválásáig. Kiss Dániel (dob), Kiss József (gitár) és én (Schautek Bálint/sampler) szomszédok, gyerekkori jóbarátok vagyunk és nem akartunk felhagyni a zenei álmainkkal. Némi pihenő után 2006-ban folytattuk immáron Besnyo Gabriellával (ének) kiegészülve, majd az első pár dal megírása után Pásztóy Balázs (basszusgitár) is csatlakozott hozzánk, így lett teljes a Nova Prospekt csapata.

– Milyen irányzatot képviseltek?
Gabi: Kicsit zavarban vagyunk, amikor nekünk szegezik ezt a kérdést. A zenekar neve is egy újfajta zenei törekvésre utal, szeretnénk valami egyedit, eredetit mutatni a magyar közönségnek. A Nova Prospect tulajdonképpen egy fiatalos, energikus, modern elektronikus powerpop, avagy keménypop zenekar, amely drum and bass, jungle és hip-hop grooveokkal fűszerezve válik egésszé. A célunk az, hogy olyan zenét csináljunk, ami szórakoztat, de közben mondanivalója is van egyszerre. Mi öten vagy tizenöt féle zenét hallgatunk, rengeteg buliba, partira járunk, hiszen nem műfaj, hanem inkább minőség szerint válogatunk, és persze mindegyikből merítünk egy kicsit.

– Mennyire van nehéz dolga egy alternatív, vidéki zenekarnak az elindulásnál?
Bálint: Szerencsénk van, mert viszonylag komoly felszereléseink és egy kisebb házi stúdiónk is van, amit önerőből építettünk fel.  A szüleink is mindig támogattak bennünket, de komoly külső segítséget - sem anyagi, sem más jellegűt - eddig még nem kaptunk. Ennek ellenére sikerült összehoznunk a „Lépj ki az árnyékból”című nagylemezünket, amin tizenkét saját dalunk szerepel és a nagyobb lemezboltokban már kapható.

– Ki a zenekar célközönsége? Mekkora érdeklődés van most a zenepiacon ez iránt a műfaj iránt?
Gabi: A legszélesebb közönség - azaz a tévé - elott még nem igazán sikerült bemutatkoznunk, de az internetfelhasználók visszajelzéseit látva egyértelmű, hogy jó úton haladunk. Emellett játszottunk már egy-két olyan bulin - például a majálison - ahol az idősebb korosztály is jelen volt, és nemcsak, hogy nem menekültek el, igazán élvezték a zenénket. A dalok pop-os jellege erősebb volt annál, hogy a markáns hangszerelés elijessze őket. Eddig tehát azt tapasztaltuk, hogy minden korosztály vevő a zenénkre.

– Milyen üzenetet szeretnétek közvetíteni a zenétekkel, illetve a dalok szövegével?
Bálint: A szövegeket én írom, és az első lemezen hallható dalokban elsősorban magánéleti problémáimat, az élet buktatóit dolgoztam fel. Ez amolyan terápia volt számomra. Most az új dalokban inkább általánosabb témákat érintek, amik nem ennyire személyesek, hanem mindenki magáénak érezheti őket. Ettől lesz igazán üzenete. Ezek a dalszövegek egyébként csak impressziók, nem konkrét eseményekrol szólnak, hanem az azokat kísérő érzésekről.

– Melyik volt a legemlékezetesebb fellépésetek és miért?
Gabi: Az egyik az A38 hajón szervezett tehetségkutató volt a múlt év végén, ahol vendégként játszottunk és nem, mint versenyző zenekar. Talán ez volt az a koncert, ahol a legtöbben megnéztek minket. A másik legjobb buli pedig a lemezbemutatónk a szintén pesti Ráday-klubban, ahol nem volt olyan szépszámú közönség, mint a hajón, viszont annál lelkesebbek voltak, és ott volt idő arra, hogy az összes dalunkat eljátsszhassuk nekik.

– Mik a jövőbeli tervek és az álmok?
Bálint: Még idén nyáron tervezzük egy második videoklip leforgatását, amit megpróbálunk majd bejuttatni a szélesebb közönséghez szóló médiába, valamint már most elkezdtük a második nagylemez dalain dolgozni. Azt tervezzük, hogy az egyes dalokat nem tartjuk vissza az egész lemez elkészültéig, hanem időről időre közzétesszük a neten, hogy ezzel is fenntartsuk az érdeklődést, hogy mindig legyen valami újdonság.  Legközelebb például Baján az EFOTT fesztiválon július 18-án, 16.30-kor találkozhat velünk a közönség, méghozzá a nagyszínpadon.

Tagok:

Besnyo Gabriellával (ének)

Kiss Dániel (dob)

Kiss József (gitár)

Schautek Bálint/sampler

Pásztóy Balázs (basszusgitár)


 

Kiss Dániel (dob)

Kiss József (gitár)

Schautek Bálint/sampler

Pásztóy Balázs (basszusgitár) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!