Kultúra

2008.12.23. 09:26

Véget ért a novellapályázat - kihirdettük a győzteseket - Képekkel

Irodalmi est keretében zárult a Petőfi Népe és a Baon.hu közös novellapályázata. Az ünnepélyes eredményhirdetésen a három legjobb novellából és további három, kiemelten jó írásból olvastak fel részleteket a Katona József Színház színészei: Csombor Teréz és Pál Attila.

szbz

A kecskeméti Ruszt József Stúdiószínházban tartott ünnepélyes eredményhirdetésen sok minden kiderült. Az is, hogy a jó novellák pillanatok alatt varázsolják át olvasóikat egy másik dimenzióba. E rövid műfaj, ezernyi bravúrt rejthet, millió érzést közvetíthet, játékosságot, de szomorúságot is hozhat egy perc alatt. Néhány sor, egy csipetnyi irodalmi érzék és máris új világ tárulhat az olvasó elé. A pályázat kiírói, a zsűritagok valami ilyesmit kerestek az érkezett írásokban.
Dr. Kovács István, a Bolyai János Gimnázium igazgatóhelyettese értékelésében elmondta, hogy az írott szó egyre nehezebb időket él. Szerinte éppen ezért becsülendő, hogy közel ötvenen tollat avagy klaviatúrát ragadtak, azért hogy örömöt szerezzenek írásukkal az olvasóknak.

– A novellaírás lényege. Nem öncélúan írni, hanem alkotni valami egyedit, valami különlegeset, olyat, ami nem kiszámítható, ami a szépirodalmat és a szép irodalmat is ötvözi - mondta Dr. Kovács István.

Réczei Tamás, a Katona József Színház művészeti vezetője szigorú szavaival alapigazságokra világított rá. Elmondta, hogy ő is a katarzist kereste, épp ezért nála azok kaptak jó pontokat, akik nem önvallomást, hanem novellát, olyan művet küldtek, ami hatott, ami éreztette, sejttette, de nem mondta ki mindig a lényeget.

A zsűri ilyen írásnak tartotta, épp ezért első helyezettnek választotta Schindler Zsófia Szenteste történt című novelláját, ami jól kidolgozott, szomorú történet.   Ünnepről és veszteségről, egy férfi őszinte könnyeiről szól, egy kocsmáros és egy „elvált” apa  találkozását megidézve.
A bírálóbizottság második helyezettnek jelölte Lakos István Kandúrfi, a karácsonyi csodacica című írását, ami egy hétéves, szegény családban nevelkedő kicsi lány karácsonyi ajándékáról mesél. Arról, hogy mi történik akkor, amikor a szülők égen-földön keresgélik a lányuk egyetlen kívánságát és mi történik akkor, amikor megérkezik a várva várt hófehér „kiscica”, és a szomszéd...
A harmadik helyezett Béres László is  magasra tette a mércét. Utca így még nem várt Karácsonyt című írásával mosolyt csalt az arcokra. Tudták, hogy pöcegödröt ásni miért hasznos azon kívül, hogy van hova távoznia a fekáliának? Nem?! Nem is sejthetik. Csak, ha olvasni kezdik majd ezt a novellát. Abból minden kiderül.


A novellapályázat első helyezettje egy Nikon fényképezőgéppel, második helyezettje 20 ezer forintos könyvvásárlási utalvánnyal, harmadik helyezettje pedig egy Parker tollal lett gazdagabb.
A három legjobb novella a két ünnep között megjelenik a Petőfi Népében, a további három kiemelten jó írás pedig, az előzőekkel együtt, szintén a két ünnep között, felkerül a Baon.hu-ra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!