Kultúra

2008.11.18. 11:46

Prima-díjra jelölt: Csík Zenekar

A kecskeméti Csík Zenekar kereken két évtizede meghatározó szereplője Magyarország népzenei életének.

X

Működése során több rangos zenei díjjal jutalmazták a kecskeméti formációt. Munkájuk legnagyobb elismerését jelzi a Fonogram-díj, melyet 2007 év elején érdemeltek ki legutóbbi, azóta aranylemezként számon tartott Senki nem ért semmit című albumukért, világzene kategóriában.

A zenekar tagjai: Barcza Zsolt - cimbalom, harmonika, Csík János - hegedű, Dresch Mihály - szaxofon, furulya, Kunos Tamás - brácsa, Majorosi Marianna - ének, Bartók József - bőgő, Szabó Attila - hegedű, Szokolay Dongó Balázs - duda, Makó Péter - fúvós.

- Nemrég fejeztünk be egy karácsonyi lemezt, amelyet Grillus Dániel, a Kaláka együttes vezetőjének kérésére készítettünk el – szólt aktuális munkáikról Csík János, a zenekar vezetője. - Emellett folyamatosan koncertezünk az országban. A zenekar fennállásának huszadik évfordulója alkalmából pedig egy olyan albumot szeretnénk elkészíteni, amely egyfajta összefoglalása is ennek a két évtizednek.

Jövő évben pedig számos külföldi út vár a csapatra, hogy az eddigi évek tapasztalatait felhasználva tovább népszerűsítsék a magyar népzenét a világban.

- Meglepődtünk, hogy jelöltek bennünket a Megyei Príma Díjra. A jelölést azért is értékesnek tartjuk, mert a korábbi években mindig tisztelettel tekintettünk arra, hogy valóban olyan kiválóságok és közösségek részesültek ebben a megtiszteltetésben, akik magas színvonalon, kiemelkedően végezték, illetve végzik tevékenységüket.
Igazi öröm, hogy ebbe a körbe mi is bekerülhettünk. Fontosnak tartom, hogy a kategóriagyőztesek kiválasztásánál a közönség szavazatait is figyelembe vették. Az emberek bizalma visszaigazolás számunkra: zenénkkel, a magyar népzenei értékek őrzésével, ápolásával örömet tudtunk, tudunk szerezni hallgatóságunknak – mondta Csík János.

Magyar irodalom: Miklya Luzsányi Mónika

Magyar színház- és filmművészet:

Mikulás Ferenc

Magyar képzőművészet: Szappanos István

Magyar tudomány: Dr. Csatári Bálint

Magyar oktatás és köznevelés:

Alföldyné Dobozi Eszter

Magyar építészet és építőművészet:

Kerényi József

Magyar népművészet és közművelődés:

Csík Zenekar

Magyar zeneművészet: Szilágyi Áron

Magyar sport: Vereczkei Zsolt

Tehetséges fiatalok: Csupor Balázs

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!