Kultúra

2008.05.25. 16:45

Afrikából jöttem, mesterségem címere: marimba

Van egy 18 éves kecskeméti lány, Farkas Tímea. Timi ugyan nem Afrikából érkezett, - kolozsvári születésű - , de egy különleges, afrikai eredetű hangszeren játszik, amelynek a neve: MARIMBA.

Magyarvári Annamária

A marimba az ütőhangszerek csoportjába tartozik, de igazából nagyon nehéz bármihez is hasonlítani. A hangja pedig egészen különleges. Ha csukott szemmel hallgatja az ember, valóban pillanatok alatt Afrikában képzelheti magát a hallgatóság. Hogy miért írom le mindezt? Nos azért, mert Timi már tíz éve tanul és gyakorol naponta több órát a marimbán, sőt, időnként koncerteket is ad a Nekem 8 teázóban.

A legutóbbi koncerten ráadásul a zenei élmény mellé még irodalmi meglepetéssel is készült: a zenei improvizációk között Márai részleteket olvasott fel. Igaz, a közönség még nem volt "nagykoncertteremnyi", de többen is voltak, akik nem először jöttek el meghallgatni Timit. Vagyis ők már tudták: a marimba, - ha egyszer meghallod - bizony egy életre elvarázsol. Persze kellett hozzá Farkas Timi nagyszerű játéka is. Ajánlom mindenkinek! 

 Egy kis marimba történet:

A hangszer Afrikából származik, Marimba istennőről kapta a nevét. A marimba Dél-Amerikába és Észak-Amerikába került át először az afrikai kontinensről. A világon alig 30-50 nagy nevű, ismert marimba művész koncertezik. Érdekesség, hogy nagyrészük nő. A legismertebb marimba művész KEIKO ABE, japán hölgy.

-->

Címkék#kultúra

Ezek is érdekelhetik