Kultúra

2008.03.17. 13:02

Báng-Báng a Katonában - Szűkítik a direktorjelöltek listáját?

Meg nem erősített információk alapján úgy tudjuk, egy kérés (felszólítás?) érkezett a szakmai bizottság felé: Ugyan, szűkítsék már le azt a sok jelentkezőt háromra!

csé

Egy, kettő, három.
Három, kettő, egy.
Nem mindegy.

Szóval: Úgy hallottuk, a szakmai bizottság (Trokán Péter színművész, Konrád Antal, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke, valamint Nagy Viktor rendező) ezek után megjelölte, kiket látnának legszívesebben a Katona József Színház igazgatói székében:

Az első helyen jelöltek:
- Cseke Péter: 3 szavazat
- Dr. Bodolay Géza: 2 szavazat

Második helyen jelöltek:
- Dr. Bodolay Géza: 2
- Bereményi Géza: 2
- Radó Denise: 1

Harmadik helyen jelöltek:
- Réthly Attila: 2
- Éry-Kovács András: 2
- Hegedűs Zoltán: 1

Gyors kis matematika:

Ha az első helyért 3, a másodikért 2, a harmadikért pedig egy pont jár, kik állnak a dobogón?

1. Bodolay Géza: 10 pont
2. Cseke Péter: 9 pont
3. Bereményi Géza: 4 pont

Futottak még:
Réthly Attila, Radó Denise, Éry-Kovács András (2-2 pont), Hegedűs Zoltán (1 pont)

A számok alapján megint ott tartunk, mint az előző választásnál.
Ahogy a nagy stollbuci mondaná:
Ki nyeri a versenyt? Cseke vagy Bodolay? Bodolay vagy Cseke?

Vagy: Ki tudja. Ami biztos: az idő fogy. Gyorsabban, mint a dagadt Pista a fogyis műsorban.

Addig is, míg újabb részletek derülnek ki, álljon itt egy kis részlet Jászai Tamás írásából, melyet a www.szinhaz.hu oldalon találunk:


Párhuzamos történetek
Szeged, Szolnok, Veszprém, Debrecen, Kaposvár...

A vidéki színházakban megint zajlik az élet. Illetve meg se állt: naivitás volt azt feltételezni, hogy az előző évadot megbélyegző, igazgatóválasztások körüli látványos hercehurca egy csapásra véget ér, hiszen hamarosan újabb mandátumok járnak le. Az ország bármely pontján, ahol még nem lefutott a meccs, a színházszeretők városszerte azt latolgatják, melyik jelöltet melyik párt támogatja, és ez a feltételezett támogatás vajon mire elég. Ennek az egésznek viszont semmi köze a színházhoz.

(...)
Bodolay Géza kecskeméti színházáról sok mindent lehet mondani. Például azt, hogy provokatív és közönségpukkasztó, de azt, hogy érdektelen vagy unalmas lenne, semmiképpen. Bodolay második igazgatói ciklusa ugyan csak 2008. július 31-én jár le, de a kecskeméti önkormányzat feltűnően korán, már tavaly februárban sietett bejelenteni, hogy az új pályázatot 2007 második felében kiírják, és döntenek is a félmilliárdos költségvetésű intézményt vivő új igazgató személyéről. A jóslat félig bevált, a pályázatot ugyan kiírták, ám a november 30-i közgyűlés mégsem tudott választani az öt jelölt közül.

A pályamunkák értékelésére meghívott szakmai bizottság tagjai közül Balázs Péter, az újdonsült szolnoki direktor és Nagy Viktor rendező egyhangúan Cseke Péter pályázatát támogatta. A bizottság harmadik tagjának felkért Pinczés István rendező írásban jelezte a közgyűlésnek, hogy külföldi elfoglaltsága miatt nem tud részt venni az elbírálásban. A közgyűlési jegyzőkönyvben olvasható levelében a rendező ugyanakkor tanácsokat ad a képviselőknek, így többek között kéri, hogy ne támogassanak olyan pályázót, akinek a dolgozata hemzseg a helyesírási hibáktól. Azt is megemlíti, hogy a legtöbb pályázat gazdasági és művészi szempontból egyaránt felkészületlen a Katona József Színház állapotát illetően – egyetlen kivételként Bodolay Géza dolgozatát említette.

A közgyűlésen Szécsi Gábor SZDSZ-es politikus, a kulturális bizottság társelnöke szintén Bodolay és csapata mellett tette le a voksát, csakúgy, mint a véleményezésre jogosult Közalkalmazotti Tanács és a Színházi Dolgozók Szakszervezete.

Ilyen előzmények után Bodolay pályázata 13 igen, 1 nem szavazat és 17 tartózkodás mellett nem lehetett győztes. Tíz évvel ezelőtti megválasztásakor a jobb, most az ellenzékben ülő baloldal szavazott rá. A voksokat tekintve őt Éry-Kovács András rendező követte (5 szavazat), míg Miklós Tibor író-dalszövegíró, illetve a szakmai bizottság favoritja, Cseke Péter színész-rendező csupán egy-egy szavazatot kapott. Három héttel később, december 20-án a közgyűlés úgy döntött, új pályázatot ír ki, a színház alapító okiratának módosítása után immár nem igazgató-főrendezői, csak igazgatói tisztségre. Az új szakmai bizottság tagjai Trokán Péter színművész, Konrád Antal, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke, valamint Nagy Viktor rendező.

Ha kíváncsi a teljes cikkre kattintson ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!