tiszakécske

2021.07.15. 11:25

Harminc éve szolgálják a várost a polgárőr-egyesület alapítói

Az országos szervezettel egyidős a Tiszakécskei Polgárőr Egyesület, melynek négy veterán alapítója továbbra is lelkesen vigyázza a kécskeiek biztonságát.

Horváth Péter

Tóth András, Antal István, László Imre és Antal Gyula

Fotó: Bús Csaba

Idén ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját a polgárőrség. A Tiszakécskei Polgárőr Egyesület egykorú az országos szervezettel. Három évtizede 19 lelkes polgárőr alapította a kécskei polgárőrséget. Mára négyen maradtak az alapítók közül: László Imre egyesületi elnök, Antal István, Tóth András és Antal Gyula harminc éve szolgálják a kécskeiek közösségét. A négy veterán polgárőr a három évtized alatt összesen jóval több mint 100 ezer órát, egy emberi élet egyötödét töltötte szolgálatban. Pályájuk során számos díjjal ismerték el munkájukat.

László Imre elmondta, hogy az elmúlt harminc évben a kezdeti létszámot megtöbbszörözték, jelenleg 52 fő lát el rendszeresen szolgálatot az egyesületben, de a 90-es évek elején voltak a csúcson, akkor több mint kilencven tagot számláltak.

A négy alapító mindegyikét a közösség szolgálatának vágya hozta a pályára, és a nehezebb időkben is ez tartotta a polgárőrségnél.

Antal István elmondta, mindig a jóra emlékszik, és a kollégák közti összetartás mindig erőt ad neki.

– Nem nehéz szeretni a szolgálatot. A kollégák közötti összetartás és az emberek visszajelzései, hálás szavaik mindig erőt adtak a folytatáshoz. És bizony szeretem a futballt, még mindig örömmel biztosítom a mérkőzéseket – mondta Antal István, aki egyben a szervezet térképe is. Lévén, hogy 21 évig postásként dolgozott, ismeri Kécske minden zugát, és társai hozzá fordulnak akkor, amikor nem találnak egy címet.

Tóth András (Bandi bácsi) a legidősebb kécskei polgárőr a maga 76 évével, aki mindig szolgálni akarta közösségét. Még ma is sokat van szolgálatban, és akkor is azonnal egyenruhát ölt, amikor érkezik a telefon, hogy szükség van rá.

– Az elmúlt harminc év szép volt, noha akadtak olyan pillanatok, melyek nyomot hagytak bennem. Például nehéz elfelejteni, amikor holtan találtuk meg azt az eltűnt személyt, akit két napig kerestünk – emlékezett vissza Bandi bácsi, akit a kora nem akadályoz a hosszúra nyúló szolgálatokban, vagy abban, hogy órákig biztosítson egy eseményt.

Antal Gyulát emberszeretete és az emberek szeretete tartja a polgárőrségnél. – Kiváló viszonyt ápolunk a lakossággal, és a visszajelzéseik is megerősítenek abban, hogy értékes a munkánk, sokat teszünk a személyes biztonságérzetük növeléséért – mondta Antal Gyula. Persze nem tagadja, hogy voltak megrázó események is.

– A haláleset mindig megvisel. Sok balesetet láttunk már, hiszen rendszeresen szolgálunk a rendőrséggel közösen. Amikor a karácsonyi ebédtől álltunk fel és egy eltűnt személy keresésére indultunk, akit később holtan találtunk meg, arra azért emlékszik az ember

– mondta.

– Arra vagyok a legbüszkébb az elmúlt harminc évből, hogy összetartjuk az egyesületet. A hivatástudat a nehezebb pillanatokon is átlendített már bennünket, és a köszönetért, a közösségért érdemes csinálni – mondta László Imre, akinek elnökként megnyugvást jelent, hogy mindenkire számíthat az egyesületben. – Kiválóra értékelem a polgárőreinket, és örülök, hogy annak idején megalapítottuk az egyesületet – méltatta kollégáit az elnök.

Tóth András, Antal István, László Imre és Antal Gyula
Fotó: Bús Csaba

Az egyesület a felszereltségében is nagy utat járt be a harminc év alatt: kezdetben saját autóval látták el a szolgálatot, ma már egy terepjáró, két robogó és kerékpárok segítik a szolgálatellátást, valamint Tisza menti település lévén a megyei szövetség támogatásával hamarosan kapnak a rendőrségtől egy járőrhajót. A lovasok sokat segítenek a tanyavilág biztonságának fenntartásában és az eltűnt személyek felkutatásában. Kiváló a kapcsolatuk a megyei szövetséggel, a rendőrséggel, a polgármesteri hivatallal és a Karitász Egyesülettel, utóbbinak az adományosztásban is sokat segítenek. A polgárőrök a rendőrséggel közösen felügyelik a város térfigyelőkamera-rendszerét.

Az alapítók hangsúlyozták, hogy az elmúlt harminc évben a család támogatására is szükség volt. A négy veterán nagyon hálás szeretteinek, hogy türelemmel vártak rájuk, amikor távol voltak. De mint fogalmaztak, az egyesület is olyan lett, mint a család, melyet László Imre hozzáértéssel, jó emberismerettel és empátiával tart össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!