Közélet

2016.12.21. 18:09

Átvállalta az állam a Pallasz Athéné Egyetem adósságát

Közel 4 milliárd forintos megtakarítást eredményez a jövőben a Pallasz Athéné Egyetem számára, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma átvállalta az egyetem PPP szerződésekből származó adósságát.

Koós Kata

5,3 milliárd forinttal támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a Pallasz Athéné Egyetemet a szolnoki Gazdálkodási Kar főépületét és kollégiumát érintő PPP szerződések kiváltásának céljából – hangzott el az egyetem szerdai sajtótájékoztatóján.

Palkovics László, az EMMI felsőoktatásért felelős államtitkára ugyanis támogatási szerződést írt alá december 19-én, melynek keretében országszerte 12 PPP konstrukció, köztük a Pallasz Athéné Egyetem PPP szerződésekből származó adósságainak kiváltásához biztosít az állam segítséget.

– A 12 PPP konstrukció szerződései jelentős összeget, mintegy 29 milliárd forintot takartak. Elmondhatjuk tehát, hogy a PPP konstrukciók terén is megtörtént a fokozatváltás, mely célkitűzései között kiemelten kezeli azt a feladatot, hogy racionalizálni kell az intézmények vagyongazdálkodását, meg kell szabadítani a felsőoktatási intézményeket a saját erőből kigazdálkodhatatlan adósságoktól – fogalmazott a sajtótájékoztatón Földesi Gabriella, az EMMI főosztályvezetője. A konstrukciók kiváltása megközelítőleg 14 milliárd forint megtakarítást eredményez majd az intézményeknek. A főosztályvezető hangsúlyozta: a maradék, több mint 40 PPP projekt kiváltása 2017-ben folytatódni fog.

Finta Zita, a Pallasz Athéné Egyetem kancellárja elmondta, hogy a szerződések kiváltása jelentős, közel 4 milliárd forint megtakarítást eredményez az egyetem számára, melyet a jövőben az oktatás és kutatás fejlesztésére fordítanak majd.

Szemereyné Pataki Klaudia, kecskeméti polgármester hangsúlyozta, hogy egy megfelelő működési háttérrel és biztos jövőképpel az egyetem új szakirányokat tud majd biztosítani a fiatalok számára: Kecskeméten újdonság lesz a logisztikai mérnök szakirány, illetve a gazdálkodás menedzsment és nemzetközi gazdálkodás szak, Szolnokon pedig a vállalkozásfejlesztési, valamint a turizmus szakirány erősítése zajlik majd.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!