Közélet

2016.08.25. 09:29

Egyre gyakoribb a bodzalopás

Tolvajbanda, de az is lehet, hogy bandák garázdálkodnak a Kecel környéki ültetvényeken. Lopják a bodzát, amelyet 130 forintért lehet kilónként eladni. A termelők legszívesebben kitekernék a gazemberek nyakát.

Barta Zsolt

– A termelők mérgesek, kétségbeesettek, mert az éves munkájuk eredményét viszi el, aki előlük leszüreteli a bodzát. A bogyós gyümölcs most érik, a felvásárló, aki összejátszik a bűnözőkkel bagóért veszi át a termést, majd jó pénzért tovább adja. Szinte lincs hangulat uralkodik Kecelen. Jöjjön el, majd a termelők elmondják – hívott fel bennünket Herczeg Imre helyi gazda, aki az önkormányzat egyik képviselője.
A város határában 480 hektáron terem a bodza. Sok helyen a szőlőt váltották a bogyós termést adó ültetvények, mert a bornak való alapanyagát hosszú évek óta nem fizetik meg  tisztességesen a felvásárlók. A bodza termését felhasználja az élelmiszer-, a szépség-, és a gyógyszeripar is. A felvásárlási ára ugyancsak ingadozik, mint a szőlőé, de jobban fizet, a termés mennyisége is kiszámítható. Tudják ezt a tolvajok, s évek óta dézsmálják a környék ültetvényeit. Az idén nem volt ára a meggynek, a szilvát sem volt érdemes éjszaka illegálisan leszüretelni az ára miatt, ezért is fordult a bűnözők figyelme a bodza felé.

– Két hete indult a betakarítás, a tolvajok a zöld termést is leszedték az érett gyümölccsel. Ráadásul úgy estek a fáknak, hogy azok közül jó néhány jövőre alig hoz majd termés. A gazdák járják a 14 ezer hektáros határt, akárcsak a város három mezőőre és a polgárőrség is besegít, de ez kevés. Volt olyan eset, hogy az egyik termelő naponta négyszer is kiment, de  a  tolvajok kifigyelték. Két út között alaposan megdézsmálták a fáit – mondja Herceg Imre. Olyan is előfordult, legalább is a városi legendák szerint, hogy az egyik tolvajt elkapták a termelők. Be is került a rendőrségre, majd hirtelen megfájdult a feje és  a kórházba vitték. Ott meg feljelentést tettek hivatalból. A tolvaj haza ment, míg azt őt elfogók órákig ültek a rendőröknél. Volt olyan eset, amikor a bíróság a bűn elkövetőt elmarasztalta, mert 270 ezer forintos kárt okozott, és 40 napi  elzárásra ítélte. Az illető fogta magát és haza ment, az otthona ugyanis külföldön volt.

Ezeket a történeteket mesélték a termelők, akik hétfőn a polgármester Haszilló Ferenc szervezésével leültek a rendőrség helyi vezetőjével Hangya Ákos századossal és a polgárőrség képviselőjével , hogy a mezei lopások leterjedése ellen tegyenek valamit. Abban egyeztek meg, hogy gyakrabban járják a következő hetekben a dűlőutakat, a rendőrök gyakrabban állítják le a termést szállító autókat s ellenőrzik a papírokat. A gazdák nem csak a saját, de a szomszédok ültetvényeit is figyelik, és ha gyanús mozgást látnak, akkor jeleznek.

Ádám György termelő azt mondja, hogy volt már olyan társuk, akit háromszor is megloptak. Sőt, tőle is vittek el termést, ő azonban a szomszédjával összefogva bekerítette a parcelláját. Sok százezer forintot költött a védelemre. A bűnözők előtt azonban ez nem jelentett akadályt. Bemásztak hozzájuk, s a gazda helyett szedték le a termést nem oly rég. Sok esetben, amikor a bodza tolvajokat elkapják, akkor azt mondják, hogy ők az út mentén nőtt fákról szedték a bogyókat.

– Volt olyan eset, hogy négyszáz kilót loptak el egy termelőtől. Állítólag, aki megvette papír nélkül, 52 ezer helyett 32 ezret adott feketén ennyi termésért. Mindenki jól járt. Herczeg Imre  azt mondja, hogy az emberek elvárják a NAV-tól, hogy ellenőrizze a felvásárlókat. Akinek nincs papírja az áruról, az összejátszik a tolvajokkal. Hogy miként lehetne ellenőrizni még hatásosabban? Volt olyan év, amikor sárkányrepülős keringett a határ felett, akkor látott minden gyanús mozgást. Lehet, hogy ez lenne a legjobb megoldás – mondja Herczeg  Imre, aki készül a szüretre. A gazda szőlőt termeszt és várja mekkora árakkal jelennek meg a felvásárlók.

Még mindig nincs ára a szőlőnek, demonstrálnak a gazdák
Jelenleg még nem tudják a keceli és a környékbeli gazdák, hogyan alakul a szőlő felvásárlási ára. Annyit hallani, hogy a felvásárlók cukorfok alapján kívánják meghatározni egy kiló gyümölcs értékét. Meghatároznak egy számot, úgy hallani hogy 18 cukorfok lesz. Ha ennél kevesebb az érték, akkor csökkentik az árat. A felvásárlókat ugyan korábban összehívták Kiskunmajsán egy megbeszélésre, de a nagy pincészetek nem méltatták a fórum szervezőit arra, hogy megjelenjenek.

A kőrösi és más települések gazdái látva a helyzetet szeretnének leülni a pincészetek vezetőivel. Mivel ez eddig nem sikerült, ezért pénteken 6-12 óra között félpályás útlezárással próbálnak nyomást gyakorolni a felvásárlókra. A bócsai Weinhaus Kft. bejáratától Soltvadkert irányában 3 kilométernyi útszakaszra kaptak engedélyt a rendőrségtől. Lapunk kérdésére Barkóczi János kiskőrösi gazda elmondta, hogy 10 órakor egyeztetnének Soltvadkerten a polgármesteri hivatalban a borászatok képviselőivel. Mint mondta a szőlészeknek és a borászoknak együtt kell működniük, mert közös az érdekük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!