Közélet

2016.05.03. 21:17

Paskó atya bográcsban főzte a nyírségi lakodalmas levest

A Wojtyla Barátság Központban nyírségi lakodalmas levest és kelebiai gurulós fánkot készített Paskó atya. Az ismert kelebiai pap először járt a népkonyhán, ahová szívesen fogadta el a meghívást. Nem érkezett egyedül, Takács Irénke kísérte el, aki a jobb keze a kelebiai plébánián.

Sebestyén Hajnalka

Névjegy:

Paskó Csaba Szabadkán született. A Pécsi Hittudományi Főiskola mellett a Jannus Pannonius Tudományegyetem ének-karvezetés szakán tanult, majd a Grazi Zeneművészeti Egyetem Egyházzenei Tanszakán. Vezénylésből és orgonából diplomázott. 2000-től a Szabadkai Egyházmegye felszentelt papja, a székesegyház káplánja. 2003-tól a szabadkai bazilika karnagya és zenei koordinátora, valamint a Pro Musica Kamarakórus karnagya. Kelebián 2011 óta plébános.

Paskó Csabát másfél hónappal ezelőtt, még a nagyböjt idején hívta meg Farkas P. József, a központ alapítója. Az atya azonban egyéb elfoglaltságai miatt csak a napokban tudott eleget tenni a számára egyébként kedves invitálásnak. Amellett, hogy Kelebia plébánosa, helyt áll karnagyként és szakácsként, valamint karitatív feladatokat is végez, a Szabadkai Egyházmegye Karitász szervezetét vezeti.

Paskó Csaba atya elmondta: újragondolták a nyírségi lakodalmas levest. Az eredeti krumplis gombóc helyett házi galuskával tálalták a wojtylás sorsközösségnek. A kelebiai gurulós fánk azonban az eredeti recept alapján készült. A gasztronómiában is jártas pap hozzátette: bármilyen rendezvényt is tartanak a határmenti kis településen, e finomság nem hiányozhat. Még Borbás Marcsi szakácskönyvében, és az ő saját szakácskönyvében is szerepel. Idén februárban a nagykanizsai VIII. Országos Farsangi Fánkfesztiválon két díjat kapott a fánk, a hagyományos, helyben sütött fánkok kategóriájának első helyezését érdemelte ki a szakmai zsűritől, illetve a fesztiváldíjat. A fánkot különböző ízesítéssel készítik el Kelebián. Többek között Takács Irénke, aki Kelebia falugondnoka, Paskó atya nagy segítője.

Az atya gyermekkorában, már öt évesen tudta, hogy vagy pap vagy szakács lesz. Az élet úgy hozta, hogy mindkettő sikerült. 2011-ben került Kelebiára, ahol a plébánián gazdálkodnak is. Így a fánkokhoz használt dzsem gyümölcsalapanyagait vagy éppen a misebort is maguk termelik meg. – Kis plébánia lévén már az elején láttam, hogy a kevés esküvőből, temetésből nem lesz annyi bevételünk, ami gazdaságos működtetést eredményezne. Adott volt viszont egy nagy terület, a mezőgazdaságban való jártasságom, így elhatároztuk, hogy magunk gazdálkodunk a plébánián. Különböző gyümölcsöket termelünk, lekvárokat készítünk és Kövidinka szőlőnk van. Emellett borvacsorákat, pálinkaversenyeket tartunk. Szüleimtől tanultam még meg a pálinkafőzést. De nemcsak a pálinkánk elismert, hiszen a 2015-ös Kövidinka versenyen dobogós lett a borunk. A gasztronómia iránti szeretetem a pasztorációs munkámban is megjelenik. A hozzánk szervezett táborokban főzni tanítom a gyerekeket. Hozzátenném, nem minden az én érdemem. Nem is bírnám egyedül a munkát. A plébánián sokan segítenek, többek között Takács Irénke.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!