Közélet

2016.01.22. 19:36

Bőrkötéses tudást ünnepeltek

Családias körülmények között rendezték meg az Eötvös József Főiskola évközi diplomaosztóját. Tegnap 34-en vették át diplomájukat, illetve nyelvvizsga híján a tanulmányok befejezését igazoló dokumentumot. Így az ünnepeltek és az ünneplők kényelmesen elfértek az intézmény nagyelőadójában.

Kubatovics Tamás

- Súrlódások, gyűrődések, nehézségek nélkül nincsen diploma. Az az értékes, amelyben munka van. Ez meg fog térülni, minden tudás, ismeret, ami itt fent, bőrkötésben megvan, egyszer majd pénzt fog termeleni, sikereket fog hozni - mondta Melicz Zoltán rektor köszöntőjében a frissen végzett mérnököknek, pedagógusoknak és közgazdászoknak. Hangsúlyozta: sem az oktatóknak, sem a hallgatóknak nem volt könnyű az elmúlt három-négy év. A felsőoktatás állandó változáson megy keresztül, módosulnak az elvárások, sokasodnak a terhek. Ilyen körülmények között piacképes tudást adtak át diákjaiknak. Végzett  hallgatóik többségét már megkeresték állásajánlottakkal, sokan közülük dolgoznak, ami nagyon jó jel.

Hiányosságot is megemlített a rektor, az idegennyelv-tudás fontosságát emelte ki. Tegnap is voltak olyanok, akik ezen hiányosságuk miatt nem a keményfedeles diplomát, hanem a puha papíros dokumentumot vehették kézbe.

Az intézémény vezetője arra is kitért, hogy a duális mérnökképzés mellett szeptembertől a gazdálkodási szakon is megkezdődik ez a képzési forma. Külön kiemelte az oktatásban szerepet vállaló helyi cégek fontosságát, velük együtt képzi majd a főiskola gazdálkodás-menedzsment szakos hallgatókat. Reményei szerint 2017-ben pedig egy olyan újszerű mérnökképzést indíthatnak, ami más intézmény kínálatában nem szerepel majd: a hat féléves, az üzemeltetésre koncentráló képzés bajai specialitás lehet.

Köszöntötte a végzettek dr. Bachmann Bálint, a pécsi egyetem dékánja is. Mint mondta: vidéki felsőoktatási intézmény műszaki képzésért felelős vezetőjeként egyfajta szolidaritást érez a város és a jó képzőhelyként ismert bajai oktatás iránt. A búcsúzó diákok figyelmét arra hívta fel, hogy egy életen át művelhető, nagy elhivatottságot és sokszor emberfeletti munkát  igénylő pályára lépnek, személyes felelősségük lesz közvetlen és tágabb környezetük iránt is.

Kubatovics Tamás -->

Címkék#Baja

Ezek is érdekelhetik