Közélet

2015.10.16. 07:11

A szerb határnál már jó a „hadiút”

Tizenhárom kilométeres szakaszon újították fel az 53. számú főutat a tompai határátkelőtől a kisszállási körforgalomig.

Tapodi Kálmán

– Van még bőven felújítandó útszakasz errefelé – állapította meg Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár annak a 13,2 km hosszúságú felújított útszakasznak az avatóján, amit csütörtökön tartottak a határvárost elkerülő főútnál. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az odavezető útja során szerzett tapasztalatát megosztva kezdte avatóbeszédét, melyben örömmel számolt be arról az 53-as számú főút burkolat-megerősítésével és szélesítésével biztonságosabbá vált az autósok és a nehézgépjárművek közlekedése az országhatártól az 55-ös számú főútig. Tasó László hangsúlyozta: az elmúlt években országszerte közel 850 kilométeren mentek végbe hasonló beruházások, a teljes hossz több mint tizedén, 95 kilométeren elvégzett munkálatok Bács-Kiskun megye útjainak állapotát javították.

– A térség ezekben a hetekben további útfejlesztések lezárását ünnepelheti: a napokban adtuk át az 55-ös számú főút felújított Baja-Tataháza szakaszát, és várhatóan még ebben a hónapban elkészül a korszerűsítés Mórahalom és a szegedi elkerülő között. A forgalmi viszonyok tehát nemcsak Szabadka felé javulnak, hanem az M5 és M6 autópályák déli szakaszai, Pécs és Szeged között is színvonalasabb lesz a közúti összeköttetés – mondta el az államtitkár.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Az államtitkár is megtapasztalhatta, akad még felújítandó útszakasz
[/caption]– Ez az út Magyarország kapuja Szerbia felé, ami eddig egy viszontagságos vidék, viszontagságos útja volt. Az útszakasz korábbi állapotában nem a jó vendéglátó képét mutatta, mert szinte járhatatlan, „hadiút” volt, de most felújítottuk. A Kelebia-Csikéria elágazásnál épült körforgalom is korszakos jelentőségű, amivel biztonságosabbá vált a közlekedés. A fejlesztésnek köszönhetően mind a határátkelő megközelíthetősége jelentősen javult, mind a forgalom biztonsága jobb lett az úthibák megszűnésével és szélesítéssel – szólt az avatón Bányai Gábor a térség országgyűlési képviselője, aki reményét fejezte ki, hogy a felújítások folytatódnak ebben az uniós ciklusban, hiszen több száz kilométernyi felújítandó útszakasz maradt még Bács-Kiskunban.

Biztonságosabbá váltak a körforgalmi csomópontok

A beruházás eredményeként a 13,2 kilométeren elvégzett 11,5 tonnás burkolaterősítés és szélesítés mellett biztonságosabbá váltak a csomópontok, korszerűsítették a buszmegállókat. Tompán két szintbeni kanyarodósávos csomópontot alakítottak ki. Új körforgalmi csomópontot alakítottak ki a Kelebia-Bácsalmás leágazásnál, valamint korszerűsítették az 53-as főút és az 55-ös főútnál lévő körforgalmat.  A szakaszon 10 buszöblöt felújítottak, a buszvárókat áthelyezték, Tompán két új buszöblöt építettek. A határnál 600 méteresre hosszabbították a kamionos várakozósávot. A beruházás összesen 3,7 milliárd forintba került, ami 85 százalék uniós és 15 százalék hazai forrás felhasználásával valósult meg.

Ezek is érdekelhetik