Közélet

2015.09.19. 15:15

Reggeli után jöhet a Petőfi Népe

Háberbusch János frissen borotválva, elegánsan felöltözve, a takaros házuk előtti kispadon ülve várta a futárt. A havi bevásárlását mi álljuk! elnevezésű játékunkban neki kedvezett a szerencse, 15 ezer forint értékű vásárlási utalványt vehetett át munkatársunktól.

Kubatovics Tamás

Portájukra belépve is feltűnő volt a rend, mintha kertész nyírta volna a pázsitot. A papírok kitöltése közben kiderült, hogy rövidesen jeles évforduló következik.
– Nem készülök a születésnapomra, egyszer már meg lett tartva, a nyolcvanadikat ünnepeltünk – mondta győztesünk, aki most tölti be a 83-at. Aztán egy hónap múlva ismét ünnepelhetnek élete párjával, hiszen akkor lesznek 63 éve házasok. – Vagyunk szépen. Karácsonykor lesz két éve, hogy lebetegedtem, összecsuklottam mint egy colstok, rohamkocsival vittek kórházba, ahol másfél hónapot voltam. Az orvos azt mondta, öt percen múlt az életem. Nem tudok mással menni csak bottal, a szédülés maradt, de szerencsére egy kicsit ritkábban zavar – árulta el. Hozzátette: a reggeli után az első feladat az újság elolvasása, az elejétől a végéig mindent átnéz, nem sportrajongó, inkább a közélet hírei érdeklik, akár külföldiek azok akár szűkebb vagy tágabb környezetünkről szólnak. Azt azonban nem tudná megmondani, hogy mióta előfizetője a Petőfi Népének.

Háberbusch János raktárosként kezdett dolgozni, utána gépkocsivezető lett. Sofőrként elvárták, hogy tárgyalóképesen felöltözve üljön volánhoz. Volt, hogy egy almaszállítmányról neki kellett egy vezérigazgatóval tárgyalnia, aki kinézete alapján komoly partnernek tekintette. Ez is arra indította, hogy adjon magára, ezért naponta borotválkozik. Aktív korában dolgozott a borászatban rendészként, majd annak felszámolása után Hosszúhegyen az oroszok pezsgőgyárában, onnan ment nyugdíjba 1996-ban.

– Pincém már nincs. Kétszer felhőszakadás után teliment vízzel. Annyira megtelt, hogy onnan folyt kifelé, a másodiknál még nem voltak ledugózva hordók és minden tönkrement, akkor adtam el – idézte fel a kellemetlen élményt. De ez nem jelenti azt, hogy tétlenkedne. Kérdésünkre elárulta hogyan lehet megőrizni a fiatalosságot: – Sokat dolgoztam és dolgozok. Alig tudok menni, de amennyit bírok, azt megcsinálom, nem tudok tétlenkedni. Volt itt legalább három éves trágya, azt a kihordtam szépen. Nem raktam teli a talicskát, azzal tudtam egyensúlyozni, hogy ne essek el. Tegnap aztán szétterítettem a kertben, így megvolt a napi munkám. Aztán füvet nyírtam – mondta.
Szóval nem a kertész volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!