Közélet

2015.04.16. 06:21

Televíziók a kis betegeknek

Egymillió forintos támogatást kapott a megyei kórház a CabTec Kft.-től, az összegből tévéket vásárolnak a gyermekosztály kórtermeibe.

Hraskó István

A Cabtec high-tech és ipari kábeleket gyártó kecskeméti telephelyének vezetője, Berta Tibor elmondta, eddigi társadalmi szerepvállalásuk nem terjedt ki az egészségügy, a kórházak támogatására, de úgy gondolták, az idei évtől igyekszenek ebbe az irányba is nyitni. És hogy miért a gyermekosztályat segítik?

– Vannak olyan termékeink, amelyeket kifejezetten a gyermekek gyógyítására, egészségének megőrzésére szolgáló eszközökbe építenek be, például egy svájci gyártónak lélegeztetőgéphez szállítunk kábeleket. A legkisebbek védelme ezáltal fontos szempont telephelyünk életében, ezért is döntöttünk úgy, hogy ezt pénzadománnyal is kifejezzük – tette hozzá Berta Tibor.

Az adományból egy-egy tévét fog vásárolni a kórház a gyermekosztály kórtermeibe. A részleg korábbi helyén, az Izsáki úti telephelyen is voltak tévék a szobákban, de ezeket a Nyíri úti új épületben már nem lehet felszerelni, ugyanis a gipszkarton falak nem bírnák el a régi, nehéz készülékeket. Viszont így már katódsugárcsöves, hanem LCD-tévéken nézhetnek majd mesét az osztályon ápolt gyerekek, amely már csak azért is előnyös, mert az előbbi típusú televíziók kimutatottan leukémiát okozhatnak - hangsúlyozta dr. Tálosi Gyula, a csecsemő- és gyermekgyógyászati osztály vezető főorvosa. A Csemetedoki projekt keretében egyébként az osztályon jogdíjmentesen lehet majd vetíteni a rajzfilmstúdióban készült Magyar népmesék sorozatot és Vízipók-csodapók rajzfilmeket.

Tálosi Gyula kérdésünkre elmondta, örülnek minden felajánlásnak, mert azok nagy segíséget nyújthatnak a gyógyítást közvetlenül segítő eszközök vásárlásában. Mind az intenzív, mind a koraszülött osztályon szükség lenne a leamortizált lélegeztetőgépek cseréjére, és szeretnének beszerezni monitorizáló eszközöket,  vérnyomás- és vércukormérő készülékeket is. A professzionális ultrahangos inhalálók például több százezer forintba kerülnek, de a folyamatos használattól gyorsan tönkremennek.

Ezek is érdekelhetik