Közélet

2015.04.16. 13:58

Megdőlt a melegrekord

Megdőlt az április 16-ára vonatkozó melegrekord. Péntek délután viszont véget ér a nyárias idő, hűvösebb, szeles napok jönnek.

baon.hu

Az eddigi rekordot 27,6 fokkal Szarvas tartotta 1952-ből. Mivel a délutáni órák folyamán még melegedhet a levegő, ezért az új rekordra még néhány órát várni kell. Délután 13 óra 15 percig az új rekordtartó 28,0 fokkal a Vas megyei Gór - írta az időkép.hu. Délután 2 óra után ránéztünk az időkép hőtérképére és aszerint Szabadszálláson már 30 fok volt.

Csütörtök délután a Győr-Moson-Sopron megyei Osliban 29,2 fokig melegedett a levegő, amely több mint másfél fokkal haladja meg a korábbi rekordot, így ez lett az új, hivatalos melegrekord. Az új budapesti rekord pedig 28,6 fok, melyet Újpesten mért a Meteorológiai Szolgálat.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] www.idokep.hu
[/caption]Pénteken kezdetben még számíthatunk naposabb időszakokra, azonban napközben az érkező hidegfront miatt erőteljesen megnövekszik a felhőzet, és északnyugat, észak felől egyre többfelé számítani kell záporokra, helyenként pedig az ég is megdörrenhet. A nyugati, délnyugati szél a déli, délkeleti és a keleti tájakon erős lesz, helyenként akár viharos lökések is lehetnek, majd a front érkeztével a szél északnyugatira fordul északnyugat felől a délutáni óráktól. Az enyhe hajnalt követően napközben még 20-25 fok közé melegszik a levegő, majd a front érkeztével csökken a hőmérséklet - számolt be az időkép.hu.

Szombaton kezdetben sok lesz a felhő felettünk, csak rövidebb napos időszakokra számíthatunk az ország nagy részén, majd napközben elsősorban északon, északkeleten felszakadozhat a felhőzet. Ezen a napon többfelé előfordulhat eső, zápor. Hajnalban hűvösebb lesz, mint pénteken, de fagypont közelébe várhatóan sehol sem fog csökkenni a hőmérséklet. Nappal hűvös időre készülhetünk, mindössze 9 és 14 fok közé melegszik a levegő. Az északias szél többfelé erős lesz, helyenként egy-egy viharos lökés sem kizárt.

Vasárnap már több napsütésre van kilátás, de időnként gomolyfelhők takarhatják el a Napot, keleten, északkeleten pedig egy-egy zápor is előfordulhat. Veszít erejéből a szél, de még élénk, helyenként erős északnyugati széllökések előfordulhatnak. Hajnalban viszont hideg lesz, többfelé fagypont közelébe csökkenhet a hőmérséklet, valamint talajmenti fagyra, gyenge fagyra is számítani kell helyenként. Napközben 10-15 fokra van kilátás.

A jövő hét elején folytatódik a hűvös, szeles, csapadékos idő, jelentős javulás időjárásunkban ekkor még nem várható.

 

Ezek is érdekelhetik