Közélet

2014.07.27. 07:18

Korszerűbbek lettek a töltések

Befejeződtek a Duna projekt Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság területén megvalósuló műtárgy- és védműfejlesztési munkái.

baon.hu

A kivitelező DC Konzorcium (Duna Aszfalt Kft. és Colas Alterra Zrt.)  56 kilométer hosszú szakaszon korszerűsítette a töltéseket, és három vízépítési műtárgy rekonstrukcióját is elvégezte.

A Duna projekt Hercegszántó, Dunafalva, Szeremle, Baja, Érsekcsanád, Sükösd, Fajsz, Foktő, Uszód, Ordas, Dunapataj, Harta, Solt, Bátya, Dusnok, Mohács és Homorúd településeket érintő ADU-1-es projektelemének kivitelezése 2012 júniusában kezdődött lőszermentesítéssel, tereprendezési- és előkészítő munkákkal, majd jóváhagyott kiviteli tervek alapján, a hatóságokkal egyeztetetten zajlott.

A bruttó 4,33 milliárd forintból megvalósuló fejlesztések három árvízvédelmi szakaszt – Baja-Margittaszigeti árvízvédelmi szakasz, Baja-Foktő árvízvédelmi szakasz, Uszód-Solt árvízvédelmi szakasz – érintettek. A kivitelezés részeként töltéserősítés, a töltéskorona magassági hiánypótlása és töltéskorona burkolás valósult meg az országhatár és Dunafalva, Dunapataj és Solt, valamint az M9-es autópálya és Fajsz település között, összesen 56 kilométer hosszúságban. A holt-meder keresztezések okozta káros szivárgások megszüntetésére szivárgó szőnyeget építettek, 22 nem kellő biztonságú szakasz védképességét növelve összesen 9 kilométer hosszúságban.

A projektelem keretében három műtárgy rekonstrukcióját valósította meg a vállalkozó. A Vajastoroki zsilipnél korszerűsítették a vasbetonszerkezeteket és a zsiliptáblákat, a Békavári zsilipnél új elzáró-szerkezetet építettek, illetve felújították az aknát és homlokfalat, az Érsekcsanádi szivattyútelep nyomócsövét rekonstruálták, valamint felújították az aknákat és a tolózárakat. A DC Konzorcium  július 15-én jelentette készre a fejlesztést. A sikeres műszaki átadás-átvétel után az üzemeltető Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság veszi birtokba a területet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!