Közélet

2012.09.07. 16:39

Buli után: hányás, vizelet és szemét az utcán

Kecskeméten a Simonyi utca régóta a fiatalok egyik kedvelt – fogalmazzunk így – találkozó- és gyülekezőhelye. Az itt lakók közül többeknek elege van azokból a tizen-huszonévesekből, akik éjszaka hangoskodnak, részegeskednek, szemetelnek.

Hraskó István

– Főleg a csütörtök, péntek és szombat este-éjjel a kritikus. Ilyenkor rengeteg részeg fiatal van az utcában, több közülük szemmel láthatóan 18 év alatti. Az italdiszkont mellett isszák a sörüket, vodkájukat, ülnek ott a lépcsőn és az útpadkán sorban, mint a libák – mondta el a szerkesztőségünket megkereső Tóth Nándor, aki a szomszédos utcában él, de a Simonyi utca elején építtetett nemrég társasházat. Ennek egyébként még nincs lakója. Tóth Nándor viszont sokat tartózkodik itt, új üzletének nyitását készíti elő a fölszinten.

A balkáninál is rosszabb állapotok

– Töménytelen mennyiségű szemetet hagynak maguk után. Reggelente látható nyomai vannak, hogy az utcát wc-nek is használják, itt vizelnek, hánynak. Nyáron a melegben sokszor iszonyatos volt a húgyszag. A fiatalok sokszor a házak bejáratai előtt telepednek le, cigiznek, a csikkek mellett legutóbb egy eltört borosüveg hevert az ajtóm előtt. A biztonsági kamerám felvette azt is, hogy egy délután fiúk-lányok kábítószereztek – folytatta Tóth Nándor a videófelvételt megmutatva. Hozzátette: két alkalommal kirántották a bejárat melletti korlátját, kétszázezer forintos kárt okozva, a társasház lábazatát pedig már kétszer kellett újrafestenie, annyira összerugdosták.

A háztulajdonos szerint az okozza a problémákat, hogy a szórakozóhelyek vendégei közül sokan pohárban kiviszik az italukat az utcára, és ott fogyasztják el cigizés közben. Majd ha már kint vannak, többen itt végzik el folyó ügyeiket is. A szemetelés, hangoskodás, rongálás miatt Tóth Nándor írt levelet dr. Zombor Gábor polgármesternek, dr. Metzinger Éva jegyzőnek, Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármesternek, Rigó János rendőrkapitánynak, a kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének, a fogyasztóvédelmi felügyelőségnek, kérve, hogy szüntessék meg a szavai szerint "a balkáninál is rosszabb állapotokat".

A népegészségügyi szervtől azt a választ kapta: öt májusi ellenőrzésük során valóban találtak „a járdákon, útfelületeken székletmaradványt és hányadék nyomokat is", valamint tapasztalták "kisebb mennyiségű szilárd hulladék szétdobálását", emellet azt is, hogy "emberek tömegesen az aszfalton ülve illetve a kapualjakban máshonnan hozott terméket fogyasztanak (reklámtáskából)". Megállapították, hogy a vendéglátó és kereskedelmi egységekben az illemhelyek megfelelőek voltak, a hulladékot mindenhol zártan, rendszeresen gyűjtik, a "járdákat is bizonyítottan rendszeresen takarítják". És hogy "talán javítana a helyzeten" szemétgyűjtő edények kirakása. Ezt, mármint a közterületi kukák hiányát egyébként több utcabeli jelezte.

A fogyasztóvédelmi felügyelőség levelében az állt: augusztus 9-én helyszíni hatósági ellenőrzést végeztek a Garázs Kávézóban és a Dokk Pub Sörözőben is, és utóbbiban tapasztalták fiatalkorú személy alkohollal való kiszolgálását. – Minden hatóság szeretné a helyzet megoldását, de úgy veszem észre, a sok aktatologatás közepette semmit nem haladunk előre. A problémákat nem oldhatja meg más, mint az utcában lévő szórakozóhelyek bezárása vagy nyitvatartásuk korlátozása. Utóbbit egyébként már kezdeményeztük is az önkormányzatnál – jelentette ki Tóth Nándor.

Az Igazgatási Osztálynak írt egyik levelét aláírta a Simonyi utca 1-3. alatti társasház (itt 12 lakás található, körülbelül 25 lakóval) közös képviselője is. Ő névtelenséget kérve lapunknak úgy nyilatkozott: szerinte is elviselhetetlen állapotokat teremtenek. Hozzátette: a problémákat a magánemberek nem tudják megoldani, hatékonyabb hatósági, rendőrségi fellépésre lenne szükség. Egy, az utcában családi házban lakó, szintén anonimitást kérő nő pedig azt mondta: esővízcsatornáját többször benyomták, háza falát, garázsajtaját összefirkálták, nemrég pedig bedobták az ablakát.

– A hálószobánkba minden zaj behallatszik. Olyan, mintha az utcán aludnánk. Múltkor gitárzenét hallottam, kimentem, és megkérdeztem az ajtóm előtt ücsörgő fiatalokat: csak nem nekem adnak szerenádot? Erre kicsit megszeppentek, és elnézést kérve odébb mentek. Tizenkét-tizenhárom évesek is feltűnnek itt részegen, magukról sem tudva. Egy szülőnek ez borzasztó látvány, a szívem szakad meg ilyenkor – mondta a hölgy.

Tóth Nándor kérdésünkre, miszerint egyeztetettek-e a szórakozóhelyek tulajdonosaival a felvázolt problémákról, azt mondta: próbáltak, de érdektelenséget tapasztaltak.
 
 
Meddig terjed a kocsmatulajdonosok felelőssége?

Tormási Zoltán, a Garázs Kávézó tulajdonosa kijelentette: nem szolgálnak ki fiatalkorúakat alkohollal. – A pultnál minden ismeretlen vendégtől elkérjük a személyi igazolványát, de törzsvendégeink nagy része a huszonéves korosztályba tartozik. Az viszont előfordulhat, hogy a fiatalkorú helyett egy barátja rendeli meg az italt. Ezt már sokkal nehezebb ellenőrizni. Főleg a péntek-szombat esti csúcsidőszakban követhetetlen az italok útja, mikor 80-90 ember van nálunk – mondta a szórakozóhely üzemeltetője (péntek-szombaton éjjel 2-ig, más napokon éjfélig tartanak nyitva). [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A lakók szerint a balkáninál is rosszabb állapotok uralkodnak az utcában
[/caption]

Tormási Zoltán úgy véli: a Garázsra nem jellemző, hogy a vendégek kivinnék az italukat az utcára, és ott fogyasztanák el. De mindenesetre igyekeznek gátat szabni az alkohol ki-be hurcolásának. Ennek érdekében már egy biztonsági őrt alkalmaznak a kapunál.
– Az elmúlt két hónapban hat-nyolc hatósági ellenőrzést kaptunk. Járt nálunk az ÁNTSZ, az adóhivatal, a fogyasztóvédelem és még sorolhatnám. Fél éve zajt is mértek,  nálunk kint és bent is bőven szint alatti volt. Az előírásoknak megfelelő számú mosdót tartunk – sorolta Tormási Zoltán. Azt elismerte, hogy az utca sokszor előttük is szemetes, de kijelentette: a személyzet zárás után mindig összetakarítja a Garázs előtti járdaszakaszt. Hányás nyomait sokkal ritkábban tapasztalják.

– Természetesen nem akarunk haragot tartani a lakókkal. De nem gondolom, hogy az egész utca tisztántartása a mi feladatunk lenne. Nem tudjuk megakadályozni, hogy valaki zárás után szétdobálja az üveget, a cigarettásdobozt. Nem vállalhatunk felelősséget a kinti rendre sem. Ha egy vendégünk agresszívan viselkedik, akkor megkérhetjük, hogy távozzon, de az utcán nem tudunk vele mit kezdeni. Mint ahogy a nevelésbeli hiányosságokkal sem – folytatta a kávézó tulajdonosa. Aki azt is kijelentette: örül annak, hogy a rendőrség sűrűbben járőrözik a Simonyi utcában, és nem tart attól, hogy ez visszavetné forgalmukat. Hozzátette: szerinte a gimnazistákkal vannak a legfőbb gondok, úgyhogy az iskolakezdés segíthet a problémák megoldásában.
Szerettük volna a témában megszólaltatni a Dokk söröző illetve a Joker italdiszkont tulajdonosát is, de ők nem kívántak nyilatkozni.
 
„A döntő többség kulturáltan viselkedik”

Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője szerint a szórakozóhely-tulajdonosok összefogása oldhatná meg a problémákat a Simonyi utcában.
Az alpolgármester elmondta: az önkormányzatnak egyetlen eszköze van ilyen esetekben, ez pedig a nyitvatartás korlátozása. Emlékeztetett a közgyűlés által áprilisban elfogadott csendrendeletre, és arra is, hogy még 2010-ben azt szavazta meg a képviselőtestület - többek között éppen a Simonyi utcai állapotok miatt –, hogy csak az üzlet tarthat nyitva éjszaka, amelyik vállalja, hogy este tíztől reggel hat óráig nem forgalmaz szeszesitalt. (A tiltás nem érinti a bevásárlóközpontokat, vendéglátó egységeket, az alkalmi rendezvényeket. A szerk.)

– Nem az a baj, hogy a fiatalok a városközpontban szórakoznak. Döntő többségük teljesen kulturáltan viselkedik, de mindig vannak olyanok, akik nem tartják be az alapvető társadalmi normákat. A problémát az ő viselkedésük jelenti és az a szemét, amit maguk után hagynak. A legtöbb panasz a Simonyi utcából a piszok, és nem a hangoskodás miatt érkezik, bár ez utóbbi is nyilván szintén zavarhatja a lakókat. Csak ennek a száz méteres utcának a tisztán tartása éves szinten egymillió forintos költséget jelent a városnak. Ezzel tisztában kell lenniük a fiataloknak – jelentette ki az alpolgármester. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Van, aki maradandó emléket is hagy maga után
[/caption]

– A szórakozóhelyeknek össze kellene fogniuk és közösen kellene gondoskodniuk az utca rendjéről, tisztaságáról, akár úgy, hogy megbíznak egy vállalkozót a takarítással. A rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrség folyamatosan ellenőrzi a helyszínt, de 24 órás jelenlétet nyilván nem biztosíthatnak. Nem is ez kellene, hogy megoldást jelentsen. A konfliktus okainak megszüntetésében sokat segíthet a többség, tehát azok a fiatalok, akiknél a szórakozás nem egyenlő az írott és íratlan szabályok felrúgásával. A korosztályra jellemző, hogy legszívesebben egymástól tanulnak, ezért el lehetne érni, hogy a jó példa legyen ragadós – mondta az alpolgármester. 
 
Mit tehet/ tesz a rendőrség, a közterület-felügyelet?

Nyíkos Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta: augusztus 31-én nagy létszámmal, tizenkét fővel tartottak ellenőrzést, és az ilyen „akciók” a jövőben is rendszeresek lesznek. A randalírozókat, rongálókat a rendőrök figyelmeztethetik, 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhatnak ki rájuk. A szóvivő szerint a nagyobb rendőri jelenlét gátat szabhat a problémáknak. Azt is kijelentette: ha az utcából bejelentés érkezik, mindig történik rendőri intézkedés.

A közterület-felügyelettől egy páros minden hétvégén éjszakai szolgálatot lát el, vagy önállóan, vagy a rendőrséggel közösen, ilyenkor természetesen feltűnnek a Simonyi utcában is – nyilatkozta Csíkos Imre, a felügyelet vezetője. A közterületesek ugyancsak kiszabhatnak helyszíni bírságot köztisztasági szabálysértés (szemetelés, utcai pisilés) vagy szeszes ital fogyasztása miatt.

– Más kérdés, hogy adott esetben ötven ittas emberrel szemben két felügyelő nem mindig tud eredményesen intézkedni. Van, hogy a fiatalok letagadják a szabálysértést, megtagadják az igazoltatást, vagy szerteszét futnak. Agresszív fellépést is tapasztalunk, a kollégáknak pedig nem az a dolguk, hogy megverettessék magukat. Csak akkor kezdhetik el az intézkedést, ha tudják, hogy biztonságosan be is lehet fejezni – mondta Csíkos Imre.

Hraskó István A lakók szerint a balkáninál is rosszabb állapotok uralkodnak az utcában Van, aki maradandó emléket is hagy maga után -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!