Közélet

2012.06.26. 15:33

Közszemlére tennék az adóslistát

Nyilvánosságra hozná az adósok listáját a bajai önkormányzat. A lehetőséget az adózás rendjéről szóló törvény módosítása nyitotta meg.

Kubatovics Tamás

A helyi adó és gépjárműadó esetében az adós nevét, címét és a tartozás összegét a fizetési határidőt követő 10. naptól hozhatja nyilvánosságra az önkormányzat. Jelenleg mintegy 500 vállalkozó 142 millió forinttal tartozik, míg 1500 magánszemély 38 milliót halmozott fel.

Az adóslitára nem kerülne fel a késedelmi pótlék összege, valamint egyéb fennálló tartozás, ahogy a fizetési kedvezményt kérők adatai sem. A tervezet szerint két napon belül lekerül a listáról, aki rendezi tartozását. A tervezetben magánszemélyeknél 10, vállalkozások esetében 50 ezer forintos küszöbértéket javasolnak, az ennél nagyobb adósok adatait tennék közzé.

A precíz adófizetést ilyen módon is ösztönözni óhajtó önkormányzat nem mutat jó példát fizetési fegyelemből. Ezt bizonyítja Hajdú Miklós ellenzéki képviselő májusi interpellációjára adott polgármesteri válasz, amiből kiderül: március utolsó napján csaknem 240 millió forintos lejárt szállítói adósságállománya volt az önkormányzatnak.

A városatyák csütörtöki ülésükön dönthetnek a tervezet sorsáról.

Ezek is érdekelhetik