Közélet

2012.06.28. 18:00

A közterületi autómosás is tilos Kiskunhalason

Ötezer forinttól százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírság is kiszabható mindazokra, akik megsértik a közösségellenes magatartásokról szóló helyi rendeletben foglaltakat Kiskunhalason.

Tapodi Kálmán

A város képviselő-testülete tegnapi ülésén egyhangúlag döntött az előterjesztés elfogadásáról. A bírságokból származó összegek az önkormányzat saját bevételét képezik. Az önkormányzat jelképeit is védi a rendelet, így az is tiltott, közösségellenes magatartás követ el, aki Halas város címerét, zászlaját engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérő módon használja.

A szigorítás kiterjed a közterületek rendjére is, így vét a rendelet ellen az, is aki plakátot, hirdetményt élő fára, növényzetre, vagy védettség alatt álló épületre, szoborra helyez el.

A korábbi szabálysértési előíráshoz hasonlóan az állattartást is szabályozzák, de ezentúl azt is megbírságolhatják, aki állata szökését nem akadályozza meg. A galambok etetése is tilos lesz a közterületeken, de a vadon élő galambokat sem szabad etetni például a több lakásos lakóépületek erkélyén.

A guberálókra is bírságot róhatnak ki, de megbüntethetők azok is, akik nem gondoskodnak hulladékgyűjtő edények tisztántartásáról. Tilos lesz a gépjárművek tisztítása a közterületeken. A rendelet védi a közterületi fákat is, így aki a fákon szándékosan sérülést okoz, vagy a fát megcsonkítja, kitöri szintén bírságolható.

A korábbi előíráshoz hasonlóan a temetők védelmére is kiterjed a rendelet. A sírkertekben tilos a sírgödrök engedély nélküli kifalazása, és síremlékeket is csak a szükséges engedélyek birtokában lehet létesíteni. A rendelet megsértőire kiszabható bírság ötezer forinttól százötvenezer forintig terjedhet, de méltányossági alapon megrovással is megúszhatják a vétkesek.

A bírságokból származó bevétel az önkormányzatot illeti, ami bevétel növekedést jelenthet, habár az előzetes hatásvizsgálat alapján kiderül, az elmúlt években számottevő bevétel nem származott a szabálysértési bírságokból Kiskunhalason.

Ezek is érdekelhetik