Közélet

2012.03.30. 15:23

Inzulinnal az óvodába

Hazánkban is egyre nő a cukorbeteg gyermekek száma. Befogadó óvodát, iskolát viszont nagyon nehéz találni egy diabéteszes kisgyermeknek. Ahol sikerül, a döntéshozás, a felelősségvállalás ott is a szülőé.

Popovics Zsuzsanna

A kecskeméti Pásztor Noémi óvodás kisfiáról tavaly, ötéves korában derült ki, hogy cukorbeteg. Hogy napközben közelebb legyenek a gyermekhez, szerettek volna intézményt váltani, de az otthonukhoz legközelebb eső ovi nem vállalta a diabéteszes gyermek fogadását.

– Ekkor kértem segítséget a Forradalom utcai óvodától, ahová Bálint addig is járt – meséli az anyuka. – Az intézményvezetővel végigbeszéltük, hogy mivel jár a kisfiam  betegsége, hogy lehet megszervezni a napját, kontrollálni az aktuális állapotát. Szerencsére az induló óvoda-iskolai csoport óvópedagógusai is pozitívan álltak az ügyhöz. 

A hatéves Bálint felnőtteket megszégyenítő fegyelmezettséggel méri napi hatszor a vércukorszintjét, adagolja magának az inzulint. Gyakran nem eheti, amit a többi óvodás, olyankor saját ételdobozából kap ennivalót, amit az édesanyja odahaza készít el. Az óvónők nem mérnek vércukrot, nem inzulinoznak, nincs is rá szükség. Viszont napi többször értekeznek Noémival telefonon, közlik Bálint aktuális vércukorszintjét, megbeszélik, mit ehet és mennyit, illetve a beadandó inzulin mennyiségét.

Az óvoda konyhájának hűtőszekrényében van egy életmentő injekció, szerencsére még nem volt rá szükség. A tanév elején összeült a csoport, elmondták a gyerekeknek, hogy Bálint egy kicsit más, oda kell rá figyelni, az életmentő táskájához senki nem nyúlhat, illetve nem ehet meg mindent, amit a többiek, ezért ne is kínálják.

– Ovisaink ezt nagyon jól megértették és elfogadták – mondja dr. Kishontiné Seres Beáta, a Katica csoport egyik óvópedagógusa. – Az anyukával megbeszéltük a napi rutint, és igyekszünk minél zökkenőmentesebben beleilleszteni a csoport napirendjébe. Kezdetben tartottunk ettől a helyzettől, mert hiányzik a szakmai ismeretünk egy cukorbeteg kisgyermek ellátását illetően. Az a felállás, hogy az anyuka hozza meg a döntéseket, és mi segítjük a végrehajtást, mindenki számára elfogadható és megnyugtató. Nehézség, hogy 29 gyermek van a csoportban, és a mindennapokban nehéz biztosítani Bálintnak a néhány percnyi nyugodt időt, illetve a csak rá figyelést.

Noémi maga is cukorbeteg, nála 27 éve, tinédzser korában diagnosztizálták. Egészségügyi és dajka végzettsége van, tagja a Fiatal és Felnőtt Cukorbetegek Bács-Kiskun Megyei Egyesületének, van tehát személyes tapasztalata és rálátása témára. Nem véletlen, hogy gyakran kérnek tőle tanácsot a diabéteszes gyermekek szülei. Szinte mindegyiküknek van története arról, hogyan élték meg az óvoda és az iskolakeresés kálváriáját, vagy miként oldják meg az inzulinbeadástól kezdve, a nevelőknek adott használati útmutatókon keresztül, diétás ételcsomagokon át a napi teendőket. Közös tapasztalatuk, hogy munka mellett képtelenség egy óvodáskorú gyermek felügyelete. Így az anyukáknak állandó telefonközelben kell lenni, a kirándulásokon és ünnepségeken személyesen jelen lenni, hogy figyelhessenek gyermekükre.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Bálint felnőtteket megszégyenítő fegyelmezettséggel méri napi hatszor a vércukorszintjét
[/caption]

A Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége szerint központilag kellene szabályozni azt, hogy megteremtsék a feltételeket az egészségkárosodott gyermekek fogadására az óvodákban-iskolákban. Az ételallergiás gyermekek esetén a diéta könnyebben megoldható feladat, a cukorbeteg gyermekek ellátása azonban összetettebb a kérdés. Esetükben ugyanis nagy kérdés, hogy ki vállalja a felelősséget, ha baj történik? Ezzel együtt az országos szövetség állásfoglalása szerint együttműködéssel, pozitív hozzáállással a szülők és intézmények között ez a kérdés kezelhető lenne. A kecskeméti Pásztor Bálint esete is utóbbit igazolja. 

Egyre több a cukorbeteg

Magyarországon több mint 1500, 3 és 6 év közötti cukorbeteg gyermek él, egy részük valamilyen táplálékallergiától is szenved. Világtendencia, hogy 15 éves életkor alatt ugrásszerűen növekszik a friss diabéteszes esetek száma. Megdöbbentő, hogy a legnagyobb emelkedés ezen belül a 0-4 éves korcsoportban tapasztalható. Előre láthatóan a jövőben sem alakul kedvezően ez a folyamat, hiszen a 2005-ben Európában regisztrált évi 15 ezer új beteggel szemben a kutatások szerint 2020-ra 24 400 új beteg prognosztizálható.

Popovics Zsuzsanna Egyre több a cukorbeteg Magyarországon több mint 1500, 3 és 6 év közötti cukorbeteg gyermek él, egy részük valamilyen táplálékallergiától is szenved. Világtendencia, hogy 15 éves életkor alatt ugrásszerűen növekszik a friss diabéteszes esetek száma. Megdöbbentő, hogy a legnagyobb emelkedés ezen belül a 0-4 éves korcsoportban tapasztalható. Előre láthatóan a jövőben sem alakul kedvezően ez a folyamat, hiszen a 2005-ben Európában regisztrált évi 15 ezer új beteggel szemben a kutatások szerint 2020-ra 24 400 új beteg prognosztizálható.

Bálint felnőtteket megszégyenítő fegyelmezettséggel méri napi hatszor a vércukorszintjét Bálint naponta méri, szúrja magát, a felnőttek csak felügyelik, hogy biztonságban legyen -->

Ezek is érdekelhetik