Közélet

2011.01.25. 14:49

Ötvenhárommillióval kisebb hiány a cél

Ez egy fejleszthető kisváros jó adottságokkal és jókora adósságokkal – mondja Kalmár Pál, Solt polgármestere. Tizenkét éven át nem csak képviselőként, de vállalkozóként is a saját bőrén tapasztalta, mi az, ami a város és a befektetők szekerét visszahúzza.

Szűcs Brigitta Z.

A választások óta eltelt négy hónap. Szembesült valami olyannal, amilyenre nem számított?
– A papírok rendben vannak.

És ami mögötte van?
– Az nem mindenhol!

Például?
– A hivatalba lépésemet követően nem írtam alá egy 8 és fél milliós pótszámlát, melyet a már átadott iskola kivitelezője nyújtott be. Indokolatlannak tartottam a kifizetést.

Indításként rögtön egy népszerűtlen intézkedés. Követte több is?
– Igen. Történtek személyi változások, melyeknek nyilván sokan nem örültek. De nekem például nem kell sem főállású titkárnő, sem személyi titkár. A munkaügyi központ által kiközvetített és finanszírozott fiatal hölgy is nagyon ügyesen elvégzi ezeket a feladatokat – annyi különbséggel, hogy nekünk nem kerül semmibe. Sajnos ennyivel még nem ér véget a takarékoskodás. Az önkormányzat felduzzasztott létszámán muszáj volt csökkenteni ahhoz, hogy megszüntessük a pazarlást.

Ugye, voltak népszerű intézkedései is?
– Persze. Rengeteg telefonemelgetést igényelt, de végre újra indult a helyi buszjárat, rendbe tettük a piactéren lévő illemhelyet, kimeszeltük a telepi buszvárókat, a kissolti óvodánál járdát csináltunk. Kézbe vettük a belvízi védekezést, amivel több millió forintot megspórolunk így, de a helyi magángimnáziummal kötött előnytelen megállapodást is rendbe tettük, ami évi 700 ezer forint többletet jelent majd az önkormányzatnak. A másik gyors, kényszerű, de ésszerű intézkedésünk a kistérségi mikrotársulásból való kilépés volt. Ezt a feladatot most önállóan látjuk el. Több milliót buktunk vele eddig, ezért nem volt értelme tovább csinálni. Ez a pénz most a kasszában marad.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kalmár Pál: Nem akarjuk becsapni sem magunkat, sem a lakosságot
[/caption]

A választási programjában a vállalkozásbarát környezet megteremtésére, a turizmusfejlesztés fontosságára, a közbiztonság megteremtésére helyezte a hangsúlyt. A település költségvetési hiánya nagy, fiataljai elköltöznek. Mi az, ami ebből eddig megvalósult, vagy ami jó úton halad?
– Solt mezőgazdasági város. A földből élőkkel beszélgetve kiderült számomra, hogy szeretik a szakmájukat, a munkát és a fáradságot nem sajnálják, de szeretnének valamilyen eredményt látni. A termelőknek azonban nincs biztos piacuk helyben. Segíteni kell rajtuk. Összehívtam a tejtermelőket, és lépéseket tettünk afelé, hogy saját tejüzemünk legyen. Az állattenyésztőknek szintén tetszik az ötlet, hogy saját vágóhidat hozunk létre. Az itt feldolgozott áruknak pedig a saját intézményeink is piacot tudnak teremteni.

De mi lesz azokkal, akiket nem érdekel a mezőgazdaság? Hol találnak munkát a fiatalok? Hogyan köti le őket, hogy ne álljanak tovább? Az elmúlt egy-másfél évben több mint kétszázzal csökkent a város lakosságának száma.
– Az új, vállalkozásbarát elképzelések eddig három komolyabb befektetőt hoztak az irodám ajtajáig. Egy műanyag-feldolgozó üzem, egy biomasszaerőmű létrehozásáról is tárgyalunk, és vannak olyan elképzelések is, amelyekről később többet tudok mondani, most még kezdeti fázisban vannak a tárgyalások. Persze jó lenne élni azzal a lehetőséggel is, hogy 38 fokos víz felett élünk, de erre nagyon nehéz befektetőt találni. Ahogyan aztán annak nehéz talpon maradnia a jelenlegi gazdasági helyzetben.

Tavaly 29 milliós hiányt tervezett az előző vezetés, de száz lett belőle. Idén mi várható?
– Jelenleg 700 millió forint feletti adósságunk van, plusz 100 milliónyi folyószámlahitel. Úgy tervezzük, hogy a racionális intézkedésekkel – azzal, hogy a bevételeket nem tervezzük túl, de a kiadásokat se alul – nagyjából 47 milliónál megáll az idei hiány. Nem akarjuk becsapni sem magunkat, sem a lakosságot. Megfontolt, ésszerű intézkedéstervünk van, eszünkbe sem jut kozmetikázgatni az adatokat.

Össze kell fogni, együtt kell működni – hangsúlyozta programjában. Mi kell még?
– Például városmag. Jó és szép helyen vagyunk, még sincs egy szép városközpontunk. Ennek megálmodásában számítok a helyi fiatalok ötleteire is. Hiszen velük együtt fejlődhet egy igazi szép kisvárossá e Duna menti település.

Ezek is érdekelhetik