Közélet

2011.01.04. 14:33

Megszűnik a pénzintézet, több ezren féltik betétjüket

Megindította a felszámolási eljárást a Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár ellen a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A pénzintézetnek Kecskeméten is van kirendeltsége, ami azonban kedden még nyitva volt.

N. N. M

A Dobó körúti pénzintézetnél kisebb-nagyobb tömeg állt sorba, miután a PSZÁF közleménye nyilvánosságra került. Eszerint a szigorú pénzügyi intézkedéseknek az volt az oka, hogy a takarékpénztár súlyosan megsértette a hitelintézetek tőkemegfeleléséről szóló rendelkezéseket, valamint a tőkehelyzete nem teszi lehetővé a jövőbeni biztonságos, jogszabályoknak megfelelő működést.

– Egyelőre nyitva vagyunk, de azt nem tudom megmondani, hogy meddig – tudtuk meg a takarékpénztár egyik dolgozójától. – A korábbi munkarendben, reggel 8 órától 17 óráig fogadjuk az ügyfeleket. Pénzmozgás nincs, azaz a betéteket mi már nem fizethetjük ki. Egy nyilatkozatot kell kitölteniük az ügyfeleinknek, amit továbbítunk az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) felé. A betétesek kártalanítását ők fogják elvégezni.

A takarékpénztár országosan mintegy 6500 betétessel rendelkezik. A névre szóló betét- és kamatköveteléseket azonban a január 1-jén életbe lépett uniós előírás alapján személyenként már nem a teljes betéti összeg erejéig, hanem csupán 100 ezer euróig, azaz nagyjából 28 millió forintig fizetik vissza. Az OBA a 100 ezer eurós összeghatáron belül, a törvényi előírásoknak megfelelően minden jogos betéti követelésre kifizetést teljesít majd. A jogszabály értelmében a folyamatot 20 munkanapon belül be kell fejezni – derült ki kedden. Vélhetően ennek is köszönhető, hogy ma már nem volt tömeg a kecskeméti bank előtt.

– A közrend, közbiztonság fenntartása érdekében a járőrök visszatérően ellenőrzést tartanak a Dobó körúti pénzintézetnél. Eddig azonban semmilyen intézkedésre nem volt szükség – nyilatkozta kedden délután Mihályné Bornemisza Eleonóra, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ma (kedden) még nyitva volt a Jógazda kecskeméti irodája, nem történt rendbontás, délutánra eloszlott a tömeg
[/caption] 
A szövetkezet felszámolása nem volt előzmény nélküli: a PSZÁF még tavaly decemberben közleményben jelezte, hogy 6 hónapra felügyeleti biztost rendel ki a Jógazda Takarékpénztárhoz. Akkor a felügyelet felszólította a pénzintézetet, hogy 90 napon belül a jogszabályoknak megfelelően rendezze tőkeszerkezetét. Ehhez képest kedden már elrendelték a takarékszövetkezet felszámolását. Melynek részeként – mint a Dobó körúti alkalmazottól megtudtuk – a Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár kecskeméti kirendeltségén dolgozók munkaviszonya is megszűnt.

Ezek is érdekelhetik