Közélet

2011.01.08. 17:44

Belvíz: tovább nőtt az elöntött terület nagysága

A gyors felmelegedés következtében tovább nőtt a belvizes terület nagysága az Alsó-Tisza vidéken, a becslések szerint 844 négyzetkilométer van víz alatt - tájékoztatta a regionális vízügyi igazgatóság központi védelemvezető-helyettese szombaton az MTI-t.

baon.hu

Az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósághoz (Atikövizig) tartozó nyolc belvízvédelmi szakaszból ötön harmad-, hárman másodfokú belvízvédelmi készültség van - mondta Borza Tibor.

Huszonnyolc szivattyútelepen és az öt helyre ideiglenesen telepített tizennégy szivattyún naponta 3,7 millió köbméter vizet emelnek át a főgyűjtőkbe. A védekezésben 233 fő vesz részt.


Az igazgatóság területén negyven településen első- vagy másodfokú helyi vízkár-elhárítási készültség van érvényben, a legrosszabb a helyzet Csongrádon, Pálmonostorán Kunszentmártonon és Csanyteleken, ahol harmadfokú készültség mellett védekeznek.

Tátrai János, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense az MTI-nek elmondta: Csanyteleken szombaton a belvíz miatt kidőlt egy lakóépület fala. A házban hárman laktak, elhelyezésükről az önkormányzat gondoskodik. A megyében így tizennyolcra nőtt a kitelepítettek száma, a belvíz miatt hat településen összesen nyolc ingatlan vált lakhatatlanná - tudatta az őrnagy.

A közelmúltban 2000 januárjában volt a legmagasabb, 1080,5 négyzetkilométernyi az elöntött területek nagysága az Atikövizig területén.
Forrás: inforadio.hu

Ezek is érdekelhetik