Közélet

2010.10.22. 19:26

Kiabálás lett a néma demostrációból

Kiskunhalas főterén a négy alpolgármester ellen tiltakoztak a helyiek.

Zs. D.

Hat óra előtt néhány perccel három nyugdíjas toporgott tanácstalanul Kiskunhalas főterén. Demonstrálni jöttek, gyertyát gyújtani, kifejezni nemtetszésüket azért, mert a városnak - a testület döntése értelmében - négy alpolgármestere van. Pillanatokig úgy tűnt a rendezvény érdeklődés hiányában elmarad, de végül mintegy harmincan tiltakoztak a négy alpolgármester ellen.

Főként sms-ben, vírusként terjedt a városban az elmúlt napokban, hogy aki nem ért egyet azzal, hogy Halasnak négy alpolgármestere legyen, az péntek este vonuljon a főtérre, gyújtson gyertyát és némán demonstráljon a döntés ellen.

Kiskunhalas képviselő-testülete a hét elején tartott ülésén döntött az alpolgármesterek számáról és személyéről. A szavazás értelmében a Fideszből korábban kivált, majd a polgármesteri székért függetlenként harcba szálló Halász Balázs és Dózsa Tamás Károly, valamint az MSZP-s Jekő Attila, és a városnak polgármestert adó Jövőnk Halas Egyesület vezetője Nagy Péter vehették át az alpolgármesteri kinevezéseket.

Az ügy hátteréhez hozzátartozik, hogy Gyovai István, Halas új polgármestere a választások után egyeztetéseket kezdett a 7 fős Fidesz frakcióval a város közös vezetésének lehetőségeiről. A Fidesz szerint a tárgyalások jól haladtak, szinte már meg is állapodtak, amikor a városvezető úgy döntött: inkább a szintén 7 főt számláló MSZP-s, Jövőnk Halasos és független képviselőkkel lép szövetségre. Az alpolgármestereket is ebből a csoportból ajánlotta, melyeket végül 7:8 arányban szavazott meg a testület.

A péntek esti csendes demonstráción összesen mintegy harminc Halasi vett részt. A tiltakozás a Fidesz vezetőit nélkülözte, de mindenki nagy meglepetésére fél 7 felé megjelent a téren Gyovai István, aki szóba elegyedett az ellene, illetve döntése ellen demonstrálókkal.[caption id="" align="alignleft" width="334"] A négy alpolgármester ellen tiltakoztak
[/caption]

A polgármester körül időnként hangos csoportok gyűltek össze, akik hol kérdéseket feltéve, hogy mocskolódva próbálták Gyovai tudtára adni nemtetszésüket. Egy nyugdíjas nő szerint a városnak egy alpolgármesterre van szüksége, de "az is legyen Fideszes".

Mások a 4 alpolgármesterrel járó költségek miatt kérték számon a városvezetőt. Gyovai a téren többször is elmondta: a négy alpolgármester összeségében olcsóbb, mint a Fidesz elképzelése szerint kialakított struktúra lett volna.

Eszerint a városnak egy főállású alpolgármester kellene, valamint egy, aki "fél állásban", külsősként látja el a feladatot. (Ebben az utóbbi pozícióban a Fidesz helyi szervezete Lukács László országgyűlési képviselőt látta volna szívesen, aki szintén indult a polgármesterségért, ám a szavazásban alulmaradt.) A párt ezen kívül egy tanácsnok, és két önkormányzati biztos kinevezését látta volna indokoltnak.

Gyovai elmondta: Lukács László - aki az előző ciklusban alpolgármesterként is dolgozott - fizetéséből most két alpolgármesteri fizetés is kitelik.

Arra a kérdésre, hogy a 30 ezer lakosú Kiskunhalasnak miért van szüksége 4 alpolgármesterre Gyovai úgy felelt: a városnak szüksége van arra, hogy a város érdekeit különböző fórumokon megfelelően tudják képviselni. Utalt a legutóbbi városimázs jelentésre is, melyen Halas a kisvárosok mezőnyében az utolsó helyen végzett. Véleménye szerint ezen muszáj változtatni, többek között ebben is számít alpolgármestereire.

A jelen lévők nagy része választ kapott kérdéseire a polgármestertől, viszont volt egy - főleg nyugdíjasokból álló - "keménymag", akik hangos "ávósok, ávósok", "hol vannak az elvtársok" és "szemetek, szemetek" kiabálásától nem hallotta meg Gyovai István szavait. A demostráló "tömeg" végül Gyovai távozása után szétszéledt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!