Közélet

2010.10.04. 10:14

Eredmények és remények: nyilatkoztak a győztesek

Összeállításunkban megyénk nagyvárosainak polgármesteraspiránsait szólaltatjuk meg. Megtudhatják, hogyan fogadták a választás eredményeit, és hogy mit terveznek a győztesek a következő négy évben.

PN

Kecskemét az országos átlaghoz és a négy évvel ezelőtti adatokhoz képest kevesen mentek el szavazni. A választásra jogosultak 33,11%-a, azaz 29 ezer 677 ember adta le voksát a hírös városban. Ennek eredményeképpen a közgyűlésnek 14 fideszes, négy MSZP-s, két LMP-s és egy független tagja lesz. A városnak pedig az elkövetkezendő négy évben is Zombor Gábor lesz a polgármestere. A fideszes városvezető 79,11%-ot ért el. Lapunknak elmondta, nem lepődött meg az eredményen.

Zombor Gábor a befutó

– Bíztam abban, hogy a négy évvel ezelőtti, illetve a tavaszi országgyűlési választási eredményeket nagyjából tudom majd hozni. Azért is bíztam ebben, mert helyben nem annyira a párt színei, mint a tettek számítanak. Kecskeméten pedig az elmúlt időben olyan fejlődés indult, amit az emberek jogosan ismernek el – mondta a városvezető. Hozzátette: a következő közgyűlést is konszenzusos alapon tervezi vezetni. Első ülésüket október 14-én, csütörtökön hívja össze.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A felszabadult öröm pillanatai: dr. Zombor Gábor feleségével
[/caption]

A másik polgármesteraspiráns, az MSZP-s Király József nem csalódott, inkább meglepett. – Nem tartom véletlennek, hogy az emberek nagy része nem vett részt a szavazásban. A négy évvel ezelőtti adatok tükrében egyértelmű, hogy számos egykori fidesz szavazó nem tartotta érdemesnek arra a jelöltjüket, hogy voksukkal illessék – mondta Király József, aki kompenzációs listán bejutott a kecskeméti képviselő testületbe. Az itt várható munkáról elmondta, a konszenzusos városvezetésben addig lesz partner, amíg minden szabályosan zajlik.

Kapus: „Új korszak kezdődik Félegyházán”

Kapus Krisztián, a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje 37,91 százalékot kapott, ezzel Kiskunfélegyházán őt választották meg a város első emberének. Dr. Garai István Levente, az MSZP jelöltje a szavazatok 28,52 %-át, míg dr. Vakulya István 19,31 %-át szerezte meg.

– Egy új korszak kezdődik Kiskunfélegyházán, egy egészen megváltozott és kisebb létszámú képviselőtestülettel. Igyekszünk sokkal tartalmasabb munkát végezni, mint ami az elmúlt négy évben zajlott – nyilatkozta tudósítónknak Kapus Krisztián vasárnap este 10 órakor. – Szeretnénk a más szervezetek, pártok közgyűlésbe bejutott képviselőivel összefogni Kiskunfélegyháza érdekében. Túlvagyunk a kampányon, most az a fontos, hogy közösen meg kell próbálnunk kihúzni a várost a kátyúból – tette hozzá Kapus Krisztián.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Andrási Ádám, a helyi választási bizottság elnöke gratulál Kapus Krisztiánnak
[/caption]

Az új polgármester több sürgős feladatot is megnevezett, melyekben gyorsan lépni kíván. – A városnak tőkeinjekcióra van szüksége, ezért folyamatosan tárgyalunk a számlavezető pénzintézettel. A másik fontos ügy a sportcsarnok, ezen a téren is tárgyalásokra lesz szükség. Ezen kívül rövid időn belül szeretnénk befektetőket csábítani az ipari parkunkba – mondta Kapus Krisztián, akinek ezután Andrási Ádám, a helyi választási bizottság elnöke gratulált győzelméhez.

– Az országos pártpreferencáknak megfelelő, előre várható eredmény született. Egy-két körzetben viszont a jelöltjeinknek sikerült jobban szerepelniük, ami köszönhető az elmúlt négy évben nyújtott munkájuknak – nyilatkozta dr. Garai István Levente, az MSZP polgármester-jelöltje. – Büszke vagyok arra, hogy néhány körzetben én is nyertem, ezt a mai viszonyok között, ebben a politikai hangulatban komoly elismerésnek tartom, és ez erőt ad a további munkámhoz. A választókerületem lakóival szoros, napi kapcsolatban vagyok, a problémáikat átlátom, és tenni foguk értük. Úgy érzem, a város érdekében kötelességem bárkivel együttműködni. A kampány lezárult, remélem, megszűnik a jelöltek közötti harc, egymás sanyargatása, és közösen tudunk dolgozni Kiskunfélegyházáért.  A becsületembe gázoló ügyeket azonban továbbra sem fogom eltűrni – jelentette ki Garai István.

Tarolt a Fidesz Baján

Zsigó Róbert lesz a polgármester, mind a tíz egyéni körzetben a fideszes jelölt nyerte el a választók bizalmát. Az új képviselő-testületbe három fő kerül be az MSZP-Civil Mozgalom - Szema Összefogás 2010 szövetség jelöltjeiből, valamint egy Jobbik képviselő kap mandátumot. Alacsony volt a részvételi aktivitás, a jogosultaknak csupán harmada ment el szavazni. Zsigó Róbert 5384 szavazattal nyert, ami 56,22 százalékos arány. 
– Ne elém álljatok, hanem mögém! – szólt a képviselőkhöz Zsigó Róbert a győzelmi eredmények kihirdetésekor.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Zsigó Róbert lett Baja első embere
[/caption]

– Először került a Fidesz olyan helyzetbe Baján, hogy mindenki ellenünk volt, mindenki minket akart megverni és mindenki be akarta bizonyítani, hogy nem vagyunk tisztességesek. Ehhez képest mind a tíz egyéni választókerületet megnyertük. A bajai embereket a Fidesz és a KDNP képviseli. Nem ígérek könnyű munkát az elkövetkező évekre. Öt dolog van, ami a munkánkat fogja irányítani: a tisztesség, a becsület, az őszinteség, az igazságosság és a rend. Ez volt a probléma az elmúlt esztendőkben. Csak akkor lehet egy város sikeres, ha a városban lakók is sikeresek. Azt kívánom, négy esztendő múlva elmondhassuk, hogy mindet megtettünk azért, hogy Baja legyen az ország legsikeresebb városa – mondta a tapsoló, mosolygós aktivistáknak, segítőknek. 

Lapunknak nyilatkozva elmondta: a következő napokban a hivatal átvétele a fő feladat, elő kell készíteni a tizenöt napon belüli alakuló ülést, a három napon belül dönt a helyi elnökség az városvezetői és bizottsági rendről és a személyekről. A városházán egy olyan hivatali rendet kívánnak kialakítani, ami igazodik az emberek időbeosztásához.

Kalocsa narancsra váltott

Nyolcból nyolc, plusz a polgármester – zengték a kalocsai Fidesz irodánál a párt tagjai és aktivistái vasárnap este. A kormánypárt tarolt, a testületbe pedig minden Fideszes-jelölt bejutott. A testület tagja lett még egy Jobbik és két Kalocsa és Környéke Szabadelvű Polgári Egyesület színeiben induló jelölt.

Az újonnan megválasztott polgármesternek, Török Ferencnek elsők között gratulált Török Gusztáv Andor, Kalocsa eddigi első embere. – Elteszem a nyakkendőimet és a családommal foglalkozom a jövőben. Ha ez az emberek akarata, akkor azt tudomásul kell venni. Húsz év eredményeivel, emelt fővel távozom – mondta lapunknak Török Gusztáv Andor. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Pezsgőt is bontottak Török Ferenc barátai, támogatói
[/caption]

Török Ferenc első útja a választás éjszakáján a Roma Közösségi Házba vezetett, ahol gratulált a kisebbségi választás nyerteseinek is. – Kalocsán megértették az emberek, hogy egy párt, kormánykapcsolatok nélküli vezetés nem szolgálhatja maradéktalanul a város érdekeit – mondta Török Ferenc. Húsz év hosszú idő. Ennyi idő alatt egysíkúvá válhat a vezetés, amit az emberek nem szeretnek. Holnaptól még nagyobb és még nehezebb munka vár, de örömmel tekintünk elébe – mondta a város új polgármestere.

Gyovai nyert Halason

Kiskunhalason a szavazók 39,2 százaléka adta le a voksát valamelyik jelöltre vasárnap. A Jövőnk Halas Egyesület színeiben versenybe szálló Gyovai István az érvényes szavazatok 34,37 százalékát tudta begyűjteni, 325 vokssal előzte meg a második helyezett Fideszes Lukács Lászlót.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Gyovai Istvánnak szavaztak bizalmat a halasiak
[/caption]

– Nem tervezek nagy ünneplést, megyek haza a családom körébe örülni a sikernek – mondta el Gyovai az eredmények nyilvánosságra kerülése után. – Jelenleg úgy néz ki, hogy elég vegyes lesz a testület, jövő héten megkezdjük a tárgyalásokat az együttműködésekről. Legégetőbb feladatnak a város hangulatának, jó légkörének a helyreállítását látom magam előtt. Azt gondolom, hogy mind emberileg, mind lelkileg vonzóvá kell tennünk Kiskunhalast ahhoz, hogy gazdaságilag is rendbe jöjjenek a dolgaink – tette hozzá az új polgármester.

Domonyi ki sem pakolt fiókjából

Kiskőrös eddigi polgármesterének a választók újabb négy évnyi bizalmat szavaztak. – Nagyon örülök, a győzelemnek, 2800 kopogtató cédulát kaptam a választóimtól. Ebből arra következtettem, hogy igen jók az esélyeim, ezért nem is pakoltam ki pénteken az irodámból. Ma megbeszéljük a jövőt a jegyzővel, apparátusi értekezletet tartunk. A következő négy év a szigorúbb gazdálkodás és a következetesebb irányítás jegyében telik majd. Nehezebb időszak várható az elmúlt ciklushoz képest – mondta Domonyi László, Kiskőrös megválasztott polgármestere.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Domonyi László feleségével és három gyermekével ment szavazni. Balról: Domonyi Zoltán, Domonyi László, Domonyi Katalin, a polgármester felesége Domonyiné Borbényi Katalin és a város első embere.
[/caption]

Bácsalmáson Németh Balázs lesz a polgármester

Bácsalmáson kettő független, egy FIDESZ-KDNP és egy JOBBIK polgármesterjelölt indult a székért. A 39,65 százalékos részvétel alapján, első helyen Németh Balázs (FIDESZ-KDNP) végzett 1260 szavazattal.
Az újonnan megválasztott polgármester röviden vázolta, hogy mit szeretne megvalósítani a bácskai kisvárosban: – Közös célunk, hogy Bácsalmás méltó legyen újra erős múltjához és szép hagyományaihoz. A megválasztott képviselőtestülettel együtt összefogásra épülő, érték alapú vezetést kell megvalósítanunk.  Ehhez kérjük mindenki támogatását, hisz csak közösen tudunk eredményt elérni. Köszönöm az elmúlt évek városvezetésének a munkáját, minden jó kezdeményezést viszünk tovább.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Németh Balázst családja is elkísérte a szavazásra
[/caption]

Az alpolgármestert választották polgármesterré

A megye legfiatalabb városában, Mélykúton az eddigi alpolgármester ülhet át a városvezető székébe. Kovács Tamás a Fidesz-KDNP színeiben indult. – Nagyon örülök az eredménynek, és mivel igen szoros volt a verseny, ez azt mutatja számomra, hogy nem lehet hátradőlni egy pillanatig sem. Továbbra is az összefogást fogom képviselni a megye legfiatalabb városában – mondta el Kovács.

Meglepetés Tompán

A határmenti városban óriási meglepetésre a függetlenként induló Homoki-Szabó Róbert nyerte a választásokat. Homoki meggyőző 54,27 százalékos támogatottságot szerzett. – Meglepett az emberek belém vetett bizalma, mindenképpen azon fogok dolgozni, hogy ezt megszolgáljam a következő négy évben. Ki fogom kérni az emberek véleményét mindenben. Első körben egy bicikliút építését és a buszmegállók befedését tervezem, melyeket társadalmi munkásokkal szeretnék megvalósítani, nem szeretnék a pályázati pénzekre várni – vázolta a terveket Homoki-Szabó Róbert.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Homoki-Szabó Róbert
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!