Közélet

2010.08.11. 23:35

Megfenyegették a cigányokat, hogy lépjenek vissza?

A cigányok szerint a polgármester fenyegetőzött, ezért nincs elég jelentkező a kisebbségi névjegyzékben. Illés Atilla polgármester rágalomnak tartja a vádakat.

Szűcs Brigitta Z.

Hatvanöt ember kérte Miskén a cigány kisebbségi névjegyzékbe való felvételét július közepéig. Mára 25 főre apadt a jelentkezők száma, így a törvények értelmében nem tűznek ki ezen etnikum számára kisebbségi választást.

A helyi cigány szervezet szerint a polgármester megfenyegette és visszalépésre szólította fel a miskei romákat, mert nem akar cigány kisebbségi önkormányzatot a településen. Az elöljáró nevetséges rágalmazásnak nevezte a vádakat.

– Felháborítónak tartom, ami itt zajlik. Engem személyesen megkeresett a polgármester és felszólított arra, hogy lépjek vissza, töröltessem magam a választói névjegyzékből, sőt, tudomásomra jutott, hogy ugyanezt másokkal is megtette – mondta lapunknak Jakab Péterné, a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma Roma Összefogás Párt helyi vezetője. – Itt tényleg tisztességes cigány emberek jelentkeztek. Mi nem az állami támogatások miatt szeretnénk saját képviseleti lehetőséget, hanem a lehetőségeink érvényesítése végett.

Jakab Béla, aki 2002 óta a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, idén már nem indul újra a posztért, de mindent megtesz azért, hogy kiderüljön mi történt a miskei szavazatokkal. – Pontosan tudjuk, hogy kik azok, akik „önként” visszaléptek és azóta már meg is kapták a cserébe beígért átmeneti segélyt. Fellebbezünk, ezt nem lehet annyiban hagyni – mondja az elnök.

Oláh Imre a kisebbségi önkormányzat elnöki székéért indult volna. Lapunk munkatársától tudta meg, hogy a nincsenek elegen ahhoz a névjegyzékben, hogy megalakulhasson a helyi cigány önkormányzat.
– Magam gyűjtöttem össze és vittem be a határidő lejárta előtt néhány perccel a nyilatkozatokat. Tudtommal a szükségesnek épp a duplája került a jegyző asztalára. Azt, hogy most a szavazás kiírásához sincs elegendő leadott kérelem képtelen vagyok elfogadni – mondja Oláh Imre.

Illés Attila, a település polgármestere a fenti vádakat, miszerint bárkit is megkeresett volna azzal, hogy lépjen vissza, rágalomnak tartja. – Ezek nevetséges vádak, nem is kívánok reagálni az ilyen hazugságokra – mondta az elöljáró, aki arra azért választ adott a Petőfi Népének, hogy mi lehet a hirtelen csökkenés hátterében.

– Bőven akadt hiányos, rosszul kitöltött nyilatkozat is, de nem csak ettől csappant meg a névjegyzékbe vettek száma, melybe július 15-ig Miskén 65-en kérték a felvételüket. A leadási határidő utolsó perceiben leadott jelentkezéseket a következő napokban tekintette át a jegyző. Ha nem volt egyértelműen beikszelve, hogy melyik kisebbségi közösség tagja az felvételt kérő, vagy nem volt aláírva a papír, azokat bizony érvénytelennek kellett nyilvánítani. A névjegyzékbe való felvételről kiküldött értesítés megérkezése után – melyben feketén-fehéren szerepel, hogy innentől cigány származású a szavazni kívánó polgár –, jó néhányan bejöttek a hivatalba és töröltették magukat. Én nem mondom, hogy a levél tartalma miatt, de hogy azt követően az biztos. Így, hogy a hibás és a törölt nyilatkozatok kiestek, jelenleg 25-en vannak nyilvántartásba véve, ami nem elegendő ahhoz, ki lehessen tűzni a kisebbségi önkormányzati választást – mondta Illés Attila.

Oláh Imre és Jakab Béla tegnap a döntés ellen fellebbezett, a polgármester ellen pedig feljelentést tettek a rendőrségen, mert szerintük törvénytelen úton és szándékosan érte el, hogy ne alakulhasson helyi cigány kisebbségi önkormányzat.

Szűcs Brigitta Z. Jakab Béla és Oláh Imre -->

Ezek is érdekelhetik