Közélet

2010.02.15. 19:43

Magasba emeli a kamiont is

Tizennégy éve várnak egy korszerű, nagyteljesítményű műszaki mentő darura a kecskeméti tűzoltók. Végre megkapták.

Galambos Sándor

– Úgynevezett tranzit útvonalon fekszik a város. Félúton vagyunk Budapest és Szeged közt, egy korábbi elképzelés szerint ideális lenne ide telepíteni egy regionális műszaki mentőbázist – mutatja a térképet dr. Faragó Ede ezredes, Kecskemét tűzoltóparancsnoka. – Ez a terv nem valósult meg, viszont 1996-ban beépítettek a technikai állománytáblánkba egy műszaki mentő darut. Ilyen jelenleg a környéken Budapesten, Szegeden és Szolnokon van, több mint egy órába telik, mire egy Kecskemét környéki baleset helyszínére kiérnek.

A régóta várt darut tegnap vették át a tűzoltók. Pályázat útján tudták megvásárolni, 280 millió forintba kerül, a húsz százalékos önrészt a városi önkormányzat fizette ki.

– Alapvetően műszaki mentésre alkalmazható, negyven tonna terhet, akár egy magrakott kamiont is képes felemelni – kapcsolódik a beszélgetésbe Fekecs József őrnagy, a tűzoltási és műszaki mentési osztály vezetője. – Harminc méter magasságig egy kosár szerelhető rá, amin tízen tudnak dolgozni. További funkciói közé tartozik például, hogy lehet vele súlyos gépjárművet, mondjuk autóbuszt, akár emelve is vontatni.

Az új daru műszaki átvételét Sinka Zoltán százados, a kecskeméti tűzoltóság technikai-informatikai főelőadója ellenőrizte.

– Eddig három gépjárműfecskendőnk, egy-egy vízszállítónk, műszaki mentőnk, magasból mentő szerünk és egy speciális, erdőtűzoltására alkalmas járművünk volt, most már egy nagyteljesítményű darunk is van – sorolja a bevethető technikai eszközöket Faragó ezredes. – Rövidesen megkezdjük a kezelők és a karbantartók kiképzését, ez közel tizenöt főt érint. Az elméleti és gyakorlati vizsgák nyár elején lesznek, az új darut csak ezt követően tudjuk szolgálatba vezényelni.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Harminc méter magasságig egy kosár szerelhető a darura
[/caption]

Az önkormányzati tűzoltók úgynevezett vonulós állománya 24-48 órás szolgálati rendben dolgozik. Ötven éves korig évente kötelező egészségügyi, pszichikai és fizikai felmérésen részt venniük. – Egy frissen felszerelő tűzoltó fizetése bruttó 110 ezer forint, ennyiért kockáztatja esetenként az életét. Később aztán, a különböző pótlékoknak, a magasabb beosztásnak és rendfokozatnak köszönhetően az idősebb tűzoltók bruttó 180 ezer forintot is kaphatnak – folytatja Faragó ezredes. – Ez a pénz nagyon kevés, kollégáim közül sokan másodállást keresnek maguknak. Van, aki autószerelő-műhelyben dolgozik, mások szobafestést-mázolást vállalnak, bádogosként, kőművesként dolgoznak, de van buszsofőrünk és mentősünk is.

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik