Közélet

2010.02.26. 11:37

Barátok a Szudétákban

Tíz harkakötönyi diák pihenhetett néhány napot Lengyelországban.

Tudósítónktól

A több évig szünetelő testvételepülési kapcsolat tavaly újraindult Harkakötöny és a lengyelországi Walim között. A lengyel partnerek ősszel, a Harkakötöny alapításának 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken viszonozták a kötönyiek nyári látogatását. Adam Hausman walimi és Brassó Imre Albert harkakötönyi polgármester úgy vélték, a két település együttműködésének erősítésére a gyermek-, és ifjúsági kapcsolatok, a sport és a kultúra területén mutatkoznak leginkább lehetőségek. A lengyel település meghívására nemrégiben tíz kötönyi diák vendégeskedett a Szudétákban.

– Nagyon hasznosnak mondható ez a kirándulás, a gyerekek felhőtlen öröme és boldogsága, mindannyiunk számára ajándék. Bár nem volt egyszerű megszervezni az utaztatást, a képviselő-testület számára fontos volt a gyerekek Lengyelországba való kijutása, ezért is ajánlották fel önkéntes segítségüket. Számos programunk volt, így részt vehettünk egy alpesi nyílt versenyen ahol kipróbálhattuk a téli sportokat. Múzeumokat is látogattunk, ismerkedtünk a lengyel történelemmel és természetesen barátságok is születettek a lengyel és magyar iskolások között. Nyáron lengyel gyerekeket látunk vendégül Harkakötönyben, akikkel szeretnék megtanítani magyarul a „Lengyel, magyar két jó barát együtt harcol, s issza borát” – nyilatkozta Brassó Imre Albert polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!