Közélet

2009.04.22. 20:33

Időhúzás a Baumag-ügyben

Fogyóban a Baumag-ügy károsultjainak türelme.

Géczy Zsolt

Érthető, hiszen a nyomozás 1996-ban indult meg a becsődölt ingatlanszövetkezet ellen. Ítéletet azóta sem hirdetett a bíróság.
– Érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy nem képesek lezárni ezt a pert. Időhúzást és közömbösséget látunk, amikor negyvenmilliárdos csalásról, sikkasztásról és egyéb bűncselekményekről van szó. Az elkövetők közben élvezik a becsapott 15 ezer, volt szövetkezeti tag megtakarítását, illetve annak hozamát.



Az időhúzás egyértelműen a vádlottnak, Balázs László elnöknek kedvez – panaszolja a bajai károsultakat képviselő bizottság tagja, Horváth József.
Éppen ezért Szabó Mátéhoz, az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordultak. Azt kéri tőle írásban a Péter Károly elnökölte bajai bizottság, hogy munkakörének kereteit betartva követelje az azonnali, sürgős, végrehajtható ítéletet. Csatolták az elődjének, Lenkovics Barnabásnak öt évvel ezelőtt írt beadványukat is.

Nem kímélik a bajaiak a bíróságot sem. Többen azon gondolkoznak, hogy meg sem állnak az Európai Unióig, illetve Strassburgig a Baumag-üggyel. Ám ehhez a Fővárosi Bíróság ítélete szükségeltetik. Az elnöknek címzett levelben arra is felhívják a figyelmet, hogy tanítani kellene a módszert, melylyel a többi között negyvenmilliárdot lehet zsebre vágni, vagyont teremteni és ezer hektár földet birtokolni.
Nem csoda, hogy elkeseredettek a pórul járt ügyfelek, hiszen már tíz esztendőnél is régebben folyik az ügy elbírálása. A kár összegére és a nagyszámú, mintegy 40 ezer érintettre való tekintettel azt remélik a bajaiak, hogy kiemelten kezelik végre a Baumag-ügyet a bíróságon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!