Közélet

2009.03.21. 14:33

Államférfiúi döntés, vagy politikai színjáték?

Gyurcsány Ferenc ma bejelentette: lemond a miniszterelnöki posztról. Erről kérdeztünk meg néhány megyebeli politikust. Brúszel, Font és Karsai kommentálták a baon.hu-nak Gyurcsány Ferenc döntését.

Barta Zsolt

– Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondási szándékáról a kongresszus megnyitása előtt értesültünk – nyilatkozta lapunknak Brúszel László az MSZP kecskeméti elnöke. – A döntése meglepte a tagságot, ugyanakkor a küldöttek közül sokan úgy vélik, hogy nélküle nem politizálhat sikeresen a párt.

Gyurcsány hangsúlyozta, hogy a következő napokban az MSZP delegációja tárgyalást kezdeményez az ellenzéki pártokkal azért, hogy egyeztessenek a leendő kormányfő személyét illetően. Konkrét nevet nem jelentett be, mert nem akart kész helyzetet teremteni az egyeztetések előtt. Brúszel elmondta: többen is jelezték a kormányfőnek, hogy ezzel a döntésével államférfiúi döntést hozott.

A küldöttek közötti beszélgetések során felmerült Bajnai Gordon miniszter és Surányi György, az MNB korábbi elnökének a neve is. Meglátása szerint nem lesznek előrehozott választások, mert ez nem érdeke a pártoknak, így a Fidesznek sem. A reformok bevezetése ugyanis megtépázza azok népszerűségét, akik azokat elindítják. Másrészt az országnak sem áll érdekében az előrehozott választás. Indoklása szerint azért nem, mert a választási időszak hosszú hetei során nem történnének meg a szükséges gazdasági intézkedések, ez pedig rontaná az ország külföldi megítélését. Ez könnyen a forint további értékvesztéséhez vezetne. A legrosszabb esetben egy euró akár 350-400 forintba is kerülne, mely a devizahitelesek bukását vonná maga után.

Másként látja a helyzetet Font Sándor.
Gyurcsány Ferenc döntése színjáték, ezzel semmit sem old meg, kommentálta kérésünkre a miniszterelnök bejelentését, a Fidesz-MPSZ kiskőrösi képviselője, aki az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának az elnöke is. Gyurcsány az ország gazdasági problémáinak a megoldását nem akarja felvállalni, hogy később ennek hátrányos következményeit ne neki kelljen viselnie.

Véleménye szerint Gyurcsány a széthullott MDF-ből öt-hat szavazatot fog begyűjteni azért, hogy a baloldali kormány más vezetésével hatalmon maradhasson. Elképzelhető, hogy az MDF-nek érdeke a baloldalt támogatni, a saját politikai túlélése érdekében. Gyurcsányéknak így azonban nagy valószínűséggel egy minisztériumot kell felajánlani a frakcióval nem rendelkező jobboldali pártnak.

Font Sándor szerint most az lenne a helyes döntés, ha politikai színjáték helyett előrehozott választásokat írnának ki, s nem pedig túlélési stratégiai játékot játszana Gyurcsány Ferenc, aki majd a háttérből irányítja a kormány működését. Elképzelése szerint a júniusi uniós választásokon lehetne országgyűlési választásokat tartani idehaza.

Karsai Péter, az MDF jánoshalmi képviselője a hírt nem akarta kommentálni. Tudomása szerint a párt elnökasszonya kiadott egy közleményt a fejleményekről, ő pedig ehhez tartja magát. Információink szerint az MDF vezetője, a miniszterelnök beszédének meghallgatását követően hétfőre egyeztetést kezdeményez a parlament ellenzéki pártjaival annak érdekében, hogy mielőbb közös megegyezés születhessen a többség által közösen jelölt, a parlamenti többség bizalmát élvező miniszterelnök személyéről.

A miniszterelnök bejelentéséről itt olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!