Közélet

2009.02.13. 16:57

Nyerni akarnak a gamfos diákok - képekkel

Ha a kéziféket nem hagyják behúzva, akkor lehet, hogy megnyerik a gépészmérnök jelöltek a versenyt.

Barta Zsolt

Tavaly a gamfos diákok a figyelmetlenség miatt végeztek az első pneumobil versenyen a 19 csapat közül a harmadik helyen. A fiatalok az idén azonban csillogóbb éremre pályáznak, és már építik a négykerekű szerkezeteket.
Az  Bosch cég egri leányvállalata május 8-9-én rendezi meg Egerben, immár másodjára, a pneumobil versenyt. A csodajárgányok motorját sűrített levegő hajtja meg. A sofőr alatt helyezik el a 200 bar nyomású 90 literes tartályt. (A személyautó kerekét 2 bar nyomásra szokták beállítani.)

A gépek versenypályán mérik össze a teljesítményüket a megtett legnagyobb távolság, a leggyorsabb menetsebesség, és a legjobb gyorsulás alapján.
Információink szerint 20 főiskola és egyetem 30 csapata nevezett eddig, ezek közül három GAMF-os csapat jelentkezett. A Bosch cég miskolci leányvállalata is versenyt hirdetett az idén a hazai mérnök hallgatóknak. Ők elektromos meghajtású járműveket versenyeztetnek egymással majd áprilisban. Itt is három gamfos csapat indul. Szabó Antal a kar karrier irodájának a vezetője, aki a diákok felkészülését koordinálja azt mondja, hogy egy-egy ilyen járgány ára 3-400 ezer forint között mozog. Ennek nagyobb részét a főiskola műszaki kara állja, de besegítenek szponzorok is. Most óvatosabbak a diákok, ugyanis a gépekre akkora kézifék nyelet terveznek, amit a sofőr nem tud nem észre venni. Azaz, amikor indul a verseny biztos, hogy kiengedi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!