Közélet

2008.05.08. 14:40

Telnek szépen a bölcsődei helyek

Hétfő óta lehet beíratni a kicsiket Kecskemét bölcsődéibe. A beíratkozás jövő hét péntekig, azaz május 16-ig tart, ezután következik a jelentkezett gyerkőcök összesítése. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján várható, hogy idén is lesz túljelentkezés a megyeszékhelyen.

M. A.

– Előre szinte lehetetlen megjósolni, hogy mennyi gyermeket íratnak be a bölcsődékbe - kezdi dr. Kellermann Péter főorvos, a kecskeméti alapellátás igazgatója.
– Tény, az elmúlt években mindig nagy volt az igény a városban a bölcsődei férőhelyekre. Tavaly például a hatszáz szabad helyre majdnem kilencszázan jelezték az igényüket. Ezért valószínűsíthető, hogy idén sem lesz ez másként.   

Bölcsődébe hat hónapos kortól lehet vinni a csemetéket, és három éves korukig maradhatnak az intézményekben a gyerekek. A megyeszékhelyen hét önkormányzati bölcsőde működik.
– Az idén számolhatunk valamennyivel több férőhellyel, mert a korábbiakkal ellentétben az idéntől azokat a bölcsis gyerekeket, akik augusztus végéig betöltik a harmadik születésnapjukat, kötelezően át kellett íratni bölcsödéből óvodába. Ez bölcsödénként jónéhány szabad helyet teremt. A bölcsődei felvételről vagy az esetleges elutasításról legkésőbb június végéig írásban kapnak értesítést a szülők.

TÜNDÉRHÁZAK

A Széchenyivárosban két bölcsődét, a Lánchíd valamint a Forradalom utcait is felújították és átalakították az elmúlt hónapokban, mintegy 148 millió forintból. A munkálatokra egy, az Európai Unió által társfinanszírozott program keretében volt pénze a városnak. A Tündérház Projekt keretében ezek a bölcsődék új szolgáltatásokkal bővültek, mindkét intézményben sószobát alakítottak ki, illetve új szobai- és kültéri játékokkal is gazdagodtak ezek a bölcsődék.

Ebben a városrészben igen sok kisgyermekes család él, így bizonyára idén is sokan íratkoznak be ezekbe az intézményekbe. A város idei közbeszerzési tervében, (amit a képviselőtestület már jóváhagyott), az idén is szerepel mintegy 250 millió forint bölcsődei felújításra. Ha például a Tündérház pályázatot kiírják, a város biztosan újra elindul ezen a közbeszerzési pályázaton. A tervek szerint, ha nyer a város, akkor az elnyert pénzből elsőként a Hunyadivárosi bölcsőde már megkezdett felújítási munkálatait fejeznék be, azután pedig a Széchenyi sétányi bölcsődére is ráférne egy alapos felújítás.

Ebben a városrészben igen sok kisgyermekes család él, így bizonyára idén is sokan íratkoznak be ezekbe az intézményekbe. A város idei közbeszerzési tervében, (amit a képviselőtestület már jóváhagyott), az idén is szerepel mintegy 250 millió forint bölcsődei felújításra. Ha például a Tündérház pályázatot kiírják, a város biztosan újra elindul ezen a közbeszerzési pályázaton. A tervek szerint, ha nyer a város, akkor az elnyert pénzből elsőként a Hunyadivárosi bölcsőde már megkezdett felújítási munkálatait fejeznék be, azután pedig a Széchenyi sétányi bölcsődére is ráférne egy alapos felújítás. -->

Ezek is érdekelhetik