Közélet

2008.04.01. 17:12

Zuschlag: a hűvösön is jár a járandóság - A 35 milliója meg eltűnt?

Havonta 95 ezer forint tiszteletdíjat kap a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzattól Zuschlag János, aki börtönben ül, mert bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsítják. Közben „eltűnt” a politikus 35 millió forintja: a 2007-es vagyonbevallásában szereplő összegről ugyanis idén már egyetlen szóval sem tett említést.

N.N.M.

Az egykori szocialista politikust a rács mögött is törvényesen megilleti a tiszteletdíj. Hiába került ugyanis tavaly szeptemberben előzetes letartóztatásba, nem mondott le sem a kiskunhalasi önkormányzati, sem a megyegyűlési mandátumáról. Noha – mint tegnap (hétfő) megtudtuk – korábbi párttársai áttételesen „üzentek” a kecskeméti Mátyási utcai intézetben tartózkodó gyanúsítottnak: talán mégiscsak jobb lenne, ha önként távozna a testületekből. A konok Zuschlag viszont visszaüzent: nem áll szándékában lemondani mandátumairól.

– A törvény, sajnos, nem teszi lehetővé a visszahívását – nyilatkozta tegnap Szabó Károly, a halasi képviselő-testület ügyrendi bizottságának elnöke. – Jogászok vizsgálták mindkét testületnél a helyzetét, illetve az idevonatkozó törvényeket. Arra a következtetésre jutottak, hogy amennyiben nem vesz részt egy évig a testületek munkájában, akkor automatikusan kizárja magát. Ez az egy év legkésőbb idén szeptemberben jár le. Mivel pedig mindkét testületbe a szocialista párt listájáról jutott be, ezért a listán következő politikus kerül majd a helyére.
Addig viszont Zuschlag János minden hónapban megkapja a megyei önkormányzattól a 25 százalékkal csökkentett, azaz 95 ezer forintos havi tiszteletdíját. Ez jelenleg az egyetlen jövedelme. A halasi önkormányzattól ugyanis nem kap pénzt, mert a polgármester megvonta – jóllehet (mint írtuk) a törvény szerint járna neki az összeg. Így, ha perelne Zuschlag, akkor még az sem kizárt, hogy visszamenőlegesen is megítélné neki a bíróság a tiszteletdíjat.

A politikus egyébként olyannyira képviselőnek érzi magát a testületekben, hogy idén januárban még a vagyonbevallását is kijuttatta a börtönből. Eszerint a megyétől kapott havi 95 ezer forintos jövedelem mellett tulajdonosa egy 3500 négyzetméteres gödöllői építési teleknek, egy BMW 525-ös személyautónak, és 20 millió forint adóssága van. Mindez azért meglepő, mert egy éve még 30 millió forint takarékbetét és 5 millió forint készpénz is szerepelt a vagyonbevallásában. Nem tudni, hogy hová lett 35 millió, amiről maga Zuschlag számolt be a kiskunhalasi tévében 2007 februárjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!