Közélet

2008.03.18. 17:37

A halasi harang nem ment Rómába - Képgalériával

Adományokat gyűjt az egyház a felújításhoz. Tavaly nyáron egy villámcsapás tette tönkre Kiskunhalason az alsóvárosi katolikus templom harangjának elektronikáját. A felújítás során fényderült arra is, hogy a három harang közül, a legnagyobb tartószerkezete is tönkrement az elmúlt évtizedek során. A felújítás hárommillió forintba kerül.

Pozsgai Ákos

Fél éve némultak el a kiskunhalasi alsóvárosi római katolikus templom harangjai. A karácsony ideje alatt sem szólaltak meg, sőt idén húsvétkor sem lesz harangszó. Az ok, pedig, hogy az 1769-70-ben, barokk stílusban épült, majd 1937-1940 között kibővített templom harangszerkezete elöregedett, mára életveszélyessé vált. Mindez tavaly nyáron egy villámcsapás után derült ki, ami teljesen tönkre tette a szerkezet elektronikus vezérlését. A helyreállítás során a szakemberek megállapították, hogy kileng a legnagyobb, közel 12 mázsás harang, ezért időként félrevert, csörgött, amit egyébként a hívek is észrevettek.

A felújítási munkálatokat néhány hete tudták megkezdeni a szakemberek, az időjárás csak most tette lehetővé – nyilatkozta Fülöp Ernő plébános. Leemelték a helyéről mind a három, egy 12 és egy 4 mázsás, valamint egy 50 kilós harangot. A javítás hárommillió forintba kerül, amit a hívek adományaiból finanszíroznak, de az összegnek csak egy része van meg, ezért az alsóvárosi római katolikus plébánia további felajánlásokat vár. Húsvétkor még némák lesznek a harangok, de május közepére befejezik a felújítást, így Pünkösdkor már újra harangszóval várhatják a híveket.

Ezek is érdekelhetik