Közélet

2008.01.28. 09:24

Zsonglőrködés a buszjáratok jövőjéért

Valóságos csapda várja Kecskemét képviselő-testületét csütörtökön, az idei autóbusz viteldíjak emelése ügyében. Előre látható, hogy lehetetlen lesz jó döntést hozniuk.

T.V.

Vagy kevesebb buszjárat lesz, vagy magasabb díjak, vagy túl sok normatív támogatás kell a Kunság Volán Zrt.-nek. Jelenleg ezek a lehetőségek, és akár kombinálva is lehet választani közülük. A döntés Kecskemét képviselő-testületére vár.

Mint ismeretes, a Volán cégek országszerte veszteségesek volnának – legalább a helyi tömegközlekedés szempontjából. De mivel ez lehetetlen, ezért folyik a zsonglőrködés a jegyárakkal, a járatokkal és a normatív támogatással. Ez utóbbi úgy tevődik össze, hogy amennyit ad a helyi önkormányzat, annyit tesz hozzá az állam. Legalábbis elvileg, mert a gyakorlatban a fele-fele arány gyakran sérül, és így rendszerint az önkormányzatokra hárul a nagyobb teher.

A Kunság Volán Zrt. kidolgozta az idei javaslatát a kecskeméti helyi tömegközlekedésre. Ebben négy variáció szerepel. Az első szerint nem állítanának le járatokat, a viteldíjakat sem emelnék, csakhogy ennek fejében 341 millió forint normatív támogatásra volna szükségük. Úgy tűnik azonban, hogy ezt a változatot az önkormányzat elképzelhetetlennek tartja, mert a város költségvetése nem bírná el az őt terhelő minimum 170 millió forintot. Van egy másik olyan variáció is, amely a város számára szintén elfogadhatatlan. Abban sem szerepel tarifaemelés, a normatív támogatási igény is csak 221 millió, de a járatok 7,3 százalékát leállítanák. Ezzel az a baj, hogy így tovább csökkenne az utasok száma, így előbb-utóbb egy-egy járatra, illetve utasra még nagyobb költség, illetve veszteség jutna.

Ezek után már csak a maradék két variáció jöhet szóba, amely valamekkora járatcsökkenést, díjemelést és normatív támogatást egyaránt tartalmaz. Ezekben a támogatás mértéke egyformán 227 millió forint. Az egyiknél 4,4 százalékos a járatcsökkenés, és nyolc százalékos az emelés. A másikban a járatokat csak 3,6 százalékkal csökkentenék, de tíz százalékkal emelnék a tarifákat. Csütörtökön kiderül: melyik ujjukat harapják a városatyák.

Ennyi lenne a viteldíj és a bérlet ára a különböző variációk szerint(Ft):

Jegy, bérlet típusa/8 százalékos emelés/10 százalékos emelés

Jegy elővételben/175/180

Jegy buszon vásárolva/245/250

Bevásárló jegy/135/140

Összvonalas bérlet/4.885/4.975

Tanuló, nyugdíjas bérlet/1.700/1.730

Forrás: Városháza

Jegy elővételben/175/180

Jegy buszon vásárolva/245/250

Bevásárló jegy/135/140

Összvonalas bérlet/4.885/4.975

Tanuló, nyugdíjas bérlet/1.700/1.730

Forrás: Városháza -->

Ezek is érdekelhetik