Közélet

2008.01.17. 06:00

Nem sugárzunk!

Az országos átlaghoz képest gyakoribbak a rákos megbetegedések a Felső-Kiskunságban. Nem tudni, miért. A lehetséges tényezők között emlegetik a radont, aminek sugárzását tavaly ősz óta vizsgálják Kunszentmiklóson.

M. J.

A radioaktív elemek bomlásakor radon is keletkezik. Ez a nemesgáz zömmel a talajból, az építőanyagokból jut a levegőbe. A falakon, a padló repedésein át, a közművezetékek mentén a házakba is bejuthat. A radont is okolják a rákos megbetegedések, elsősorban a légúti daganatok keletkezéséért, ezért a feltételezetten veszélyeztetett területeken vizsgálják sugárzását.

Szabó Csaba, az ELTE kőzettan-geokémiai tanszékének professzora és munkatársai tavaly szeptember közepétől Kunszentmiklóst jelölték ki szondázásra. A tudósok munkáját elősegítette az önkormányzat, ugyanis választ szeretne kapni arra, hogy mi idéz elő az országos átlagnál nagyobb számban rákos megtegedéseket a településen és környékén. Nos, a tavaly őszi előzetes mérések arra utalnak, hogy a radonsugárzás kizárható, sehol nem lépte át az egészségre káros szintet.

– Az eddigi adatok megnyugtatnak bennünket, de még nem fejeződött be a méréssorozat, a közintézmények sugárzásmérése még hátra van. Bízunk abban, hogy az épületekben is olyan alacsony értékeket mérnek, ami nem igényel majd hatósági beavatkozást – így Bődi Szabolcs, a város polgármestere.

Az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi Kutatóintézet becslése szerint hazánkban évente száz-négyszáz ember halálát okozza a radon miatt kialakuló tüdőrák. Hogy Magyarországon pontosan hol mekkorák a sugárzási értékek, arról rendszeres, átfogó mérések híján keveset tudni. A nemzeti környezet-egészségügyi akcióprogram keretében folyamatban van az országos radontérkép készítése. Abba illeszkednek a most folyó kunszentmiklósi mérések is.

A jobb hőszigetelés rossz következménye

A radon bomlástermékei ráülnek a levegőben lévő porszemekre, belélegezve megtapadnak a tüdőben. Az egészségkárosodást csak tíz-húsz év múlva lehet kimutatni. A radonos hővizekben alkalmanként fürdőzők nincsenek veszélyben, ám mivel egyes építőanyagoknak is van természetes radioaktivitása, a radongáz elsősorban legfőbb tartókodási helyünkön, zárt térben okozhat megbetegedést. Főleg az új házakban. Az elmúlt harminc évben ötven százalékkal emelkedett az új épületek radonkibocsátása: a fokozott hőszigetelés és az elégtelen szellőztetés okozza a koncentrációnövekedést.

M. J. A jobb hőszigetelés rossz következménye A radon bomlástermékei ráülnek a levegőben lévő porszemekre, belélegezve megtapadnak a tüdőben. Az egészségkárosodást csak tíz-húsz év múlva lehet kimutatni. A radonos hővizekben alkalmanként fürdőzők nincsenek veszélyben, ám mivel egyes építőanyagoknak is van természetes radioaktivitása, a radongáz elsősorban legfőbb tartókodási helyünkön, zárt térben okozhat megbetegedést. Főleg az új házakban. Az elmúlt harminc évben ötven százalékkal emelkedett az új épületek radonkibocsátása: a fokozott hőszigetelés és az elégtelen szellőztetés okozza a koncentrációnövekedést. -->

Ezek is érdekelhetik