Közélet

2006.11.13. 18:17

Ócska gépek a tüdőszűrőkben

A napokban csúszott le Magyarország arról a lehetőségről, hogy uniós pénzből lecserélje az elavult tüdőszűrő gépeket. Márpedig a berendezések tragikus állapotban vannak.

Takács Valentina

Dr. Pánczél Gyula, a kecskeméti tüdőgondozó vezető főorvosa, megyei szakfőorvos lapunknak elmondta: Bács-Kiskunban a gépek 20-40 év közöttiek. Nem csoda, hogy gyakran elromlanak és csak a kiváló szakembereknek köszönhető, hogy még megjavíthatók. Alkatrészt ugyanis már nem gyártanak hozzájuk. Elképzelhető, hogy egy meghibásodott berendezés mekkora galibát okozhat akkor, amikor Kecskeméten egyetlen napon akár ötszázan is várnak tüdőszűrésre. Ráadásul ezekkel az elavult masinákkal nem lehet a kor követelményeinek megfelelni. Digitális gépekre volna szükség, amelyek alapesetben 60-80 millió forintba kerülnek.
Magyarországon egyébként megszűnt a kötelező tüdőszűrés, hiszen százezer emberből évente 25-nél kevesebb betegszik meg TBC-ben.

Részletek a keddi Petőfi Népében!

Márpedig a berendezések tragikus állapotban vannak. Takács Valentina -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!