Kék hírek, bulvár

2011.01.21. 21:02

A mélykúti tanú kevés dologra emlékezett

Tanúkihallgatásokkal folytatódott a Kolompár Orbán és nyolc társa ellen indított büntetőper a Kecskeméti Városi Bíróságon. Ezúttal a Mélykúti Cigány Érdekképviseleti szervezet vezetőjét hallgatta ki a bíróság.

MTI

A Kolompár Orbán elsőrendű vádlott leányának élettársa által vezetett szervezet részt vett abban a konzorciumban, mely az Európai Bizottság és az akkori munkaügyi minisztérium illetékes hatósága által kiírt pályázaton 255 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert.

A támogatási szerződést 2006. február 14-én írták alá. A szerződésben a minisztérium vállalta, hogy 255 millió forint vissza nem térítendő támogatást folyósít a megyében élő roma kisebbség társadalmi integrációjához, illetve ahhoz, hogy biztosított legyen az esélyegyenlőségük a munkaerőpiacon. Ennek az összegnek a 75 százalékát az Európai Szociális Alap, 25 százalékát a hazai költségvetés biztosította.

A szerződő feleknek az aláírással egy időben kiutaltak 63,75 millió forintot. A vádirat szerint a szervezetek ezt követően úgynevezett előrehaladási jelentést nyújtottak be, és további 81,75 millió forintot vettek fel. Ezután a szervezetek további 76,5 millió forint támogatási összeg kiutalását kérték, melyet azonban az ellenőrző szervezet nem teljesített, és átfogó szabálytalansági vizsgálatot kezdeményezett.

A tanú elmondta: a pályázati pénzből a Kiskunmajsai Roma Érdekképviseleti Szervezet 2006-ban 6 millió forintot utalt tovább a mélykúti szervezetnek, az összegből béreket fizettek ki. A tanú több esetben sem emlékezett pontosan arra, hogy a feleségének a takarításért átutalt pénz mikor és hogyan érkezett meg. A tanú feleségét a kiskunmajsai Zor Kft. alkalmazta, melynek Kolompár Orbán felesége az ügyvezetője. Arra sem emlékezett, hogy amikor a pályázat keretében két autóval Olaszországba és Franciaországba utaztak, kik voltak a csoport tagjai.

Ezek is érdekelhetik