Kék hírek, bulvár

2010.08.24. 09:01

Egy kis plusz pénz: adatokat árult a zsaru

Három év letöltendő börtönre ítélt hétfőn a Bács-Kiskun Megyei Bíróság egy volt rendőrt, aki a központi nyilvántartásból lekérdezett adatokkal segítette adósságbehajtással foglalkozó barátja tevékenységét. A címekért, fényképekért cserébe némi pénzt is kapott.

Hraskó István

A 30 éves volt főtörzsőrmester ellen még 2009 januárjában emelt vádat a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség, 2007 júliusa és októbere között előzetes letartóztatásban is volt. A 2005-től a Kecskeméti Rendőrkapitányság helyszínelő alosztályán dolgozó nyomozót azzal vádolták, hogy jogellenesen több emberről adatokat szolgáltatott ki adósságbehajtó barátjának.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala által működtetett nyilvántartásból saját azonosítóját felhasználva lekérte a barátja által megjelölt személyek lakcímét, fényképét vagy éppen gépkocsijuk adatait. Az információkat aztán kinyomtatva átadta a pénzbehajtónak, aki ezek alapján könnyen megtalálta az adósokat, és több esetben erőszakkal fenyegetőzve fizetésre szólította fel őket.

A vád szerint a volt főtörzsőrmester 2005-ben kétszer, 2007-ben pedig összesen tíz alkalommal adott jogellenesen adatokat. A lekérdezésekért pénzt kért a barátjától, eleinte alkalmanként húszezer, majd tízezer forintot, ám az összegeket nem kapta meg mindig. Az exzsarut azzal is megvádolták, hogy egy alkalommal „Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság” fejléccel valótlan tartalmú tanúkihallgatási jegyzőkönyvet is készített egy rendőrszázados nevében, és azt alá is írta.

A vádlott az ellene indult per során végig tagadta bűnösségét. Azt vallotta, hogy csak baráti szívességből kérte le az adatokat, és nem tudta, mire használják fel őket. Nem ismerte el a közokirat-hamisítást sem. A megyei bíróság dr. Sárközy Szabolcs vezette büntetőtanácsa viszont a váddal egyezően bűnösnek találta hivatalos személy által kötelességszegéssel, folytatólagosan elkövetett vesztegetésben, személyes adattal visszaélésben és közokirat-hamisításban. 

Azt a bíróság nem tudta kétséget kizáróan megállapítani, hogy a vádlott összesen mennyi pénzt kapott a kiszolgáltatott adatokért. A bíróság három év letöltendő börtönre, öt év közügyektől való eltiltásra és 300 ezer forint pénzmellékbüntetésre ítélte, illetve végleges hatállyal eltiltotta a rendőri foglalkozástól. A vádlott felmentésért illetve enyhítésért fellebbezett, így az ítélet még nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik