Kék hírek, bulvár

2010.05.13. 17:36

Nem fogadta el a rabló bocsánatkérését az idős pár

Jogerősen nyolc és tizenkét év közötti fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön azt a három férfit, akik 2007 szilveszterén kétmillió forintot és egy arany nyakláncot raboltak el egy kecskeméti házaspártól.

H. I.

A három rabló annak idején azért szemelte ki célpontként a Vacsiközben lakó idős embereket, mert úgy tudták, hogy 10 millió forint összegű készpénzt szoktak otthon tartani. 2007. december 31-én este 9-kor mentek a házhoz, a fejükre csuklyát, kezükre fekete kesztyűt húzva. A házba ketten hatoltak be, a harmadik vádlott a közelben figyelve „biztosította” a helyszínt.

A lakásban az egyik rabló az asszonyt a földre nyomta, pénzt követelt tőle, amikor pedig a nő megpróbálta a maszkot lehúzni arcáról, támadója egy gázpisztollyal előbb a levegőbe lőtt, majd fejbe vágta a védekező idős nőt. „Adjátok ide a 10 millió forintot, maradj csendben, és akkor nem bántunk senkit” – követelte a pénzt a bűnöző, mire a nő azt válaszolta: „ha lenne ennyi pénzünk, akkor nem itt lennénk, hanem a Hiltonban”.

Eközben a házba behatoló másik vádlott a férjet kezdte ököllel ütni, mivel azonban nem bírt a hevesen védekező áldozattal, segítséget kért társától, aki nagy erővel oldalba rúgta a férfit. A férj végül elárulta, hol tartják a pénzt. Miután elvették az asszony arany nyakláncát is, a vádlottak megkötözték és a fürdőszobába zárták a házaspárt. Végül 2 millió forinttal távoztak, mindkét bejárati ajtót bezárták, a kulcsokat magukkal vitték. Az idős házaspárnak sikerült kioldani a köteleket, és értesítették a rendőrséget illetve a mentőket. A férjnek a bántalmazástól eltört a bordája.

A másodfokú tárgyalásig a vádlottak tagadták bűnösségüket. Érdekesség, hogy az egyik rabló, a kecskeméti Makula István tavaly más ügyben töltötte büntetését az állampusztai börtönben, ahonnan azonban szeptemberben megszökött, és csak februárban fogták el Hetényegyházán. Ő volt az, aki az ítélőtábla előtt végül önmagára és rablótársaira is terhelő beismerő vallomást tett, és bocsánatot kért a tárgyaláson jelenlévő sértettektől. Ezt követően az elsőrendű vádlott Dúzs Zoltán is beismerte tettét, a harmadrendű vádlott Mucka Gabriel azonban továbbra is azt állította, nem volt jelen a bűncselekmény helyszínén.

Az idős házaspár a rabló bocsánatkérését nem fogadta el. Mint mondták, a bűncselekmény óta rettegésben élnek, minden este félve fekszenek le aludni. Az ítélőtábla helyben hagyta a megyei bíróság által kiszabott büntetéseket, így az elsőrendű vádlott Dúzs Zoltánt 11 év, a másodrendű vádlott Makula Istvánt 12 év, a harmadrendű vádlott Mucka Gabrielt 8 év fegyházzal sújtották. Dúzs és Makula csak azért nem kapott súlyosabb büntetést, mert a másodfokú tárgyaláson már beismerték a bűncselekmény elkövetését. Érdekesség, hogy az ítélőtábla az első és harmadrendű vádlottak esetében a megyei bíróság által kiszabott 100 ezer forint pénzmellékbüntetést visszavonta. Az indoklás szerint azért, mert a hosszú idő óta börtönben lévő vádlottak keresettel és vagyonnal nem rendelkeznek.

Ezek is érdekelhetik