Kék hírek, bulvár

2008.06.20. 12:51

Kecskeméti pilóták haltak meg a lezuhant katonai gépben

Meghalt mindkét pilóta azon az L39-es típusú Albatros kiképzőgépen, amely eddig tisztázatlan körülmények között zuhant le Fehérgyarmat külterületén péntek dél körül. Információink szerint a lezuhant Albatros a kecskeméti repülőbázisról szállt fel.

MTI/Gál Zita

Fedélzetén I. Z és J. A. ült, mindketten életüket vesztették. A Honvédelmi Minisztérium által meg nem erősített értesüléseink szerint a pilóták egyszerű, úgynevezett útvonalrepülést végezték. Kollégáik sem tudják pontosan, mi történhetett, ezt majd a hivatalos vizsgálat deríti ki.

A Baon. hu úgy tudja, a balesetnek semmi köze nem volt a napokban tíz F-15-össel zajló hadgyakorlathoz.

Bocskai István, a Honvédelmi  Minisztérium szóvivője elmondta: a pilóták kiképzőrepülést hajtottak végre a szlovák gyártmányú repülőgéppel, amikor lezuhantak. A  helyszínre mentőhelikopter is indult.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője elmondta: a tűzoltók a legmagasabb, 5-ös fokozatú kiemelt riasztási fokozattal vonultak a helyszínre, ahol a kigyulladt repülőgépet már el is oltották.

Szekeres Imre, a szaktárca vezetője a vezérkari főnököt kérte  fel a baleset vizsgálatára.

Két hónappal ezelőtt, április 17-én leszállás közben lezuhant egy MiG 29-es vadászrepülőgép a kecskeméti repülőtéren. A pilóta akkor sikeresen katapultált.  Részletek itt!

A Wikipedia internetes lexikon szerint az L39 Albatros a  csehszlovák Aero Vodochody vállalat által gyártott kiképző repülőgép. Felfegyverzett harci változatát is gyártották. Az 1970-es  évek elejétől az L-29 Delfínt váltotta le, és a Varsói Szerződés alapvető kiképző repülőgépévé vált.
Továbbfejlesztett változata az  L-59 Super Albatros, majd az ezt követő L159 Alca.

A Magyar Légierő 1993-ban kapott az egykori keletnémet légierő  hagyatékából 20 L39-ZO repülőgépet, ebből 12 gép állt Kecskeméten szolgálatba, a maradék nyolcat tartalék alkatrésznek szánták. 

L39-es gép legutóbb 1995. július 25-én, Abony közelében zuhant  le, a pilóták akkor sikeresen katapultáltak.

Koltonai Gergő, szemtanú a szon.hu-nak elmondta:

A Gábor Áron utcán lakunk, a házunk fölött szállt el nagyon alacsonyan a repülőgép. Aztán azt láttam, hogy felment magasra, majd nyílegyenesen lefelé. Gondolom fejjel lefelé akart fordulni és akkor csapódott be.

Láttam a hatalmas füstöt és azonnal a helyszínre indultam a barátaimmal. Rögtön utánunk érkeztek ki a tűzoltók, aztán a mentők, és mivel mentőhelikopter is jött, azt gondoltuk: életben maradtak a repülőgépben ülők.


 

Láttam a hatalmas füstöt és azonnal a helyszínre indultam a barátaimmal. Rögtön utánunk érkeztek ki a tűzoltók, aztán a mentők, és mivel mentőhelikopter is jött, azt gondoltuk: életben maradtak a repülőgépben ülők. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!